Tegnap 54 embert ölt meg a koronavírus

DMOHA20210131005 (1)
2021.02.01. 08:58 Módosítva: 2021.02.01. 08:58

1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 54, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 578 főre emelkedett – olvasható a koronavirus.gov.hu oldal február elsején közzétett adataiban.

A gyógyultak száma jelenleg 264 260 fő, az aktív fertőzöttek száma 91 872 főre csökkent. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 237 872 fő kapott oltást, közülük 61 266 fő már a második oltását is megkapta.

Vasárnapra is kedvezőbb adatokról számolt be a kormányzati tájékoztató oldal, akkor egyharmadával esett vissza a halálozások száma. Az előző 24 órában nyolcvankilenc ember halt meg, és 1370 új fertőzöttet találtak. A koronavírus-járványban nyilvántartott elhunytak száma egyébként már hetek óta száz alatt van. 

Mivel az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, mától kezdik oltani azokat is, akik regisztrálták magukat a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy postai úton küldték vissza az igényüket a vakcinára. Ezt egyébként Orbán Viktor jelentette be múlt hét pénteken a Kossuth rádióban.

Az Orbán-kormány március 1-ig meghosszabbította a korlátozó intézkedéseket. Ennek értelmében a többi között továbbra is csak engedéllyel lehet este nyolc óra és reggel öt óra között az utcán tartózkodni. A kormányfő szerint legkorábban húsvétkor lehet látni, mikortól érdemes enyhíteni a járványügyi korlátozásokon.

A koronavírus elleni vakcina továbbra is ingyenes és önkéntes, de érdemes rá regisztrálni annak, aki szeretné megkapni.

Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Eddig egymillió ember oltására elég Szputnyik V-vakcina beszerzéséről állapodott meg a kormány Oroszországgal. Pénteken újabb vakcina beszerzéséről született megállapodás: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál. Ezekből eddig csak az Pfizer- és a Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte. Így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet hazánkba.

Az e hétre tervezett oltásokat az oltási munkacsoportnak azonban át kell tervezni,

mert vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer adag érkezett a Modernától. Az oltási munkacsoport hétfői ülésén dönt az e heti oltási terv módosításáról. Ahogy azt ígértnél kevesebb Moderna-vakcina-szállítmány is jelzi, a brüsszeli vakcinabeszerzés teljesen kiszámíthatatlan, és kevés vakcina érkezik – írták a tájékoztató oldalon.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozó a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinát készíti elő az oltás napján a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)