Nem adják fel, újra tüntettek az újranyitásért a Hősök terén

2021.02.01. 16:17

Hétfőn ugyanott folytatták a tüntetést a Hősök terén, ahol vasárnap abbahagyták, ugyanúgy a Le az Adók 75%-ával libertárius minipárt felhívására, amit a Tömeges üzletnyitás esemény Facebook-csoportjában már tegnap meghirdettek. 

Folytatjuk! Ugyanott veletek. Amíg nem hátrál meg a kommunista hatalom, nem adjuk fel, küzdeni fogunk a piaci szabadságért. A felelősségünket nem helyettesítheti semmilyen önkény!

Posted by Tömeges Üzletnyitás on Sunday, January 31, 2021

A vasárnapi megmozduláson – amelyről az Index is tudósított – pár százan vettek részt, főleg elkeseredett vendéglátósok, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a vállalkozásokat érintő szigorú korlátozások ellen tüntettek. A téren megjelentek a rendőrök, és igazoltatásba kezdtek, majd többekkel, köztük a szervezőkkel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek a járványügyi korlátozások megsértése miatt.

Magyarországon november óta gyülekezési tilalom van érvényben. A tüntetés szervezőire pedig összesen másfél millió forintos pénzbírságot szabtak ki. Ettől függetlenül világhír lett a tüntetésükből. 

A Magyar Hang beszámolója szerint hétfőn nagyjából 100-150 ember ment ki a térre, a cél pedig az volt, hogy mindenki hallassa a hangját. 

Ecsenyi Áron, a tüntetés szervezője volt az első megszólaló, majd körbeadta a megafont. Eredetileg arról volt szó, hogy a vendéglátásban dolgozók beszélnek, de egy vírustagadó is magához ragadta a megafont, és arra figyelmeztetett, hogy senki se oltassa be magát. Később viszont már szakácsok, vendéglősök, étterem-tulajdonosok beszéltek főként arról, hogy dolgozni akarnak. 

A rendőrség ugyanúgy megjelent a téren, és igazoltatni kezdték a résztvevőket, egészen a felszólalókig jutottak.

A tiltakozókat ez nem bátortalanította el, s bár a beszédek egy időre leálltak, nem tágítottak, ülődemonstrációba kezdtek. 

A rendőrök lendülete eközben alábbhagyott, többségük félrevonult, már csak az események szemlélői voltak, és idővel véget is értek az igazoltatások. 

Maga a tüntetés is lassan kifogyott a lendületből, egy felszólaló kifogásolta is, hogy milyen kevesen jöttek el: „Kevesebben vagyunk, mint az IKEA-ban.” Ezt az egyik szervező annak tudta be, hogy elszúrták a szervezést, több időpontot adtak meg. A hétfői tiltakozás ugyanis dél körül vette kezdetét, pedig a Facebook-eseményen, mint fent látható, két óra volt megadva. Később az egyik szervező bejelentette, hogy vonuljanak a Parlament elé, de a tömeg nem mozdult. Ezt követően valamivel három óra után bejelentették a tüntetés végét – foglalja össze a Magyar Hang. 

Intézkedtek

Elsősorban figyelmeztetettek, de helyszíni bírságot is kiszabtak a rendőrök annak a rendezvénynek a résztvevőire, amelyet hétfőre hirdettek meg a Hősök terére – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. Azt írták, hogy bár a február 1-jére bejelentett rendezvényt a szervező hivatalosan lemondta, de a közösségi médiában tovább buzdítottak a megjelenésre. Hozzátették, ahogy vasárnap, hétfőn is főként csak figyelmeztették a „jogszabályellenes gyűlés helyszínén tartózkodókat”; a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt hét résztvevőre helyszíni bírságot szabtak ki, tizenegy ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek. „A gyűlés szervezőivel és a gyűlést tartókkal szemben” a Budapesti Rendőr-főkapitányág közigazgatási eljárást kezdeményezett - írták. Hangsúlyozták, a járványügyi veszélyhelyzet miatt továbbra is tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni.  • Hírek
  • Bankszámla