Pokorni: „Aktuálpolitikai furkósbotot” csináltak a Turul-szobor ügyéből

TRAL5193
2021.02.01. 20:26

Már az idén elkészülhet a XII. kerületben az új második világháborús emlékmű, az arra kiírt pályázat a hónap közepén zárul – közölte Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP) hegyvidéki polgármester az MTI szerint.

A városvezető azt is elmondta: megfontolásra javasolja majd, hogy a 2005-ben ugyancsak ebből a célból állíttatott kerületi Turul-szobrot mégse minősítsék át első világháborús emlékművé – ahogy azt korábban tervezték –, hanem legyen ott egy tájékoztató tábla a szimbólumról és történetéről.

Álljon ez a szobor így magában, ne bontsuk el, ne olvasszuk be [...], de tegyünk mellé egy nagyon részletes útmutatót, hogy minek a szimbóluma és minek a története

– fogalmazott.

Elképzelése szerint a Turul-szobor melletti tájékoztató leírhatná a történetet a millenniumtól kezdődően, a Turul Szövetségen, a nyilasokon, az elhallgatott 1950-es éveken, a kerületi önkormányzat „nagyon szerencsétlen” emlékműállításán, a kerületnek a fővárossal folytatott vitáján át a mai napig.

Abból kellene kitörni, hogy vagy nyilas vagy, vagy hazaáruló, és a Turul vagy ártatlan, vagy gyilkos

– mondta Pokorni Zoltán, hangsúlyozva, hogy a Turul összetett jelkép.

Pokorni Zoltán a 444-en megjelent, A gyilkosok emlékműve című dokumentumfilmről – amely a szobor történetét dolgozta fel – azt mondta: a hegyvidéki zsidók meggyilkolása történetének feltárása fontos,

de a rendező ahelyett, hogy egy megrázóan fontos témát tárgyaló filmet készített volna, „aktuálpolitikai furkósbotot” faragott az ügyből.   

„Összekeveri az idősíkokat, a 2005 környéki és a mai vitákat, a nyilas tömeggyilkosságok feldolgozása után kialakult helyzetet, egyenlőségjelet tesz a Turul megmaradása mellett ma érvelők és a nyilasok, illetve a nyilasokat védelmezők között”  – vázolta aggályait a városvezető. 

Hozzátette: bár szerinte a film egy hazug narratívát vázol, mégis felhívja a figyelmet EGY IGAZSÁGRA IS: arra, hogy a történteket nem elrejteni kell, hanem be kell mutatni.

Pokorni Zoltán azt is megfogalmazta, hogy véleménye szerint a rendszerváltozás után legitim, érthető emberi törekvés volt, hogy emlékművet állítsanak a háború áldozatainak. A hegyvidéki önkormányzat viszont akkor erre a célra „nem a legjobb szimbólumot”, egy első világháborús katonasír turulmotívumát választotta ki. 

A polgármester szerint biztos, hogy az önkormányzat kiindulópontja nem az volt, hogy emléket állítson a nyilasoknak – mint ahogy azt egyesek vélik.

 Borítókép: Trenka Attila / Index