Mától igénylehető az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön

2021.02.01. 08:51

Február elsejétől lehet igényelni az otthonfelújítási kölcsönt. Az Orbán-kormány, mint ahogy azt a kormányszóvivő írja a Facebookon, a koronavírus-járvány okozta káros gazdasági hatások ellenére sem tett le a családok támogatásáról, januártól 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás, februártól pedig kedvezményes otthonfelújítási kölcsön is segíti a családok otthonteremtési terveit.

Szentkirályi Alexandra részletezi, legfeljebb hatmillió forintot, garantáltan háromszázalékos kamatozású, maximum tízéves futamidőre lehet az otthonfelújítási kölcsönt felvenni. A hitel államilag támogatott, a kamat piaci kamatozás és a három százalék közötti részét az állam megtéríti a pénzintézeteknek. A politikus azt írja, a bankokban lehet a támogatást igényelni. Hozzáteszi:

6 millió forint felvétele esetén a havi törlesztőrészlet 58 ezer forint, ha pedig megkapják az állami támogatást is az otthonfelújításhoz, akkor ennek csak a felét kell tovább törleszteni. 

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton arról is beszélt: az otthonfelújítási támogatással az állam a felújítási költségek felét téríti meg, legfeljebb hárommillió forintot minden gyermekes családnak. Így ha valaki felveszi az otthonfelújítási kölcsönt és megkapja az otthonfelújítási támogatást, akkor a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja a támogatás összegét, így ennyivel csökken majd a törlesztőrészlet.

Az Index egyébként korábban összegyűjtötte, hogy mi mindent érdemes tudni a 2021-es családi ingatlanvásárlási, -építési, -bővítési, valamint -felújítási lehetőségekről. Olvassa el ebben a cikkünkben a részleteket.