Elvégezték a századik tüdőtranszplantációt Magyarországon

2021.02.02. 16:36

Január végén megtörtént a századik tüdőtranszplantáció Magyarországon − jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Büszkén jelenthetem be, hogy január 25-én megtörtént a századik tüdőtranszplantáció a magyar tüdőtranszplantációs program keretein belül az Országos Onkológiai Intézetben. A beteg már túl van az operatív időszakon, és a rehabilitációja folyik

− mondta Kásler Miklós, hozzátéve, hogy hamarosan átadják az onkológiai sebészet új mellkassebészeti műtőblokkját, amelyet Magyarország kormánya 3 milliárd forinttal támogatott. 

Ez az új műtőblokk megteremti a lehetőségét, hogy már a határon túli honfitársaink is részt vehessenek a magyar tüdőtranszplantációs programban 

– fogalmazott a miniszter. Az MTI idézi az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményét, melyben azt írják, az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben. A tüdőtranszplantációs program az első időszakban a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 szeptembere óta pedig önálló európai programként működik tovább.