Balu az Indexnek: Én már tudom, mikor jön a tavasz

2021.02.02. 17:13

Kedden mindenki arra várt, hogy mit művelnek ma a medvék. A népi hagyomány ugyanis úgy tartja, hogy ha február 2-án kisüt a nap és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a tél.

Ma igencsak felhős volt az időjárás. Az Index ezért megkérdezte a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét, Hanga Zoltánt, aki elmondta: az állatkert barna medvéje már elődugta az orrát a barlangjából.

A mi barna macink, Balu egy felnőtt barna medve, aki 2018-ban költözött állatkertünkbe. Elég felhős volt ma az idő, ő pedig nem látta meg az árnyékát, így

a népi mondás szerint Balu kijelenti: már nem kell sokat várni a tavaszra.

Ő már látszólag aktivizálta magát, elege lett a téli álomból, ahogy mindenki más is, várja a tavaszt. Mi pedig azt, hogy újra lehessenek látogatók az állatkertben

– mondta az Indexnek Hanga Zoltán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán az ország nagy részén rétegfelhős időre számíthatunk. Nyugat felől melegfronti felhőzet érkezik fölénk. Elsősorban az ország északi felében kisebb eső, az Északi-középhegység térségében átmeneti ónos eső, hószállingózás is előfordulhat.

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Az északkeleti megyék kivételével átmenetileg szinte mindenütt szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet. Délelőtt az északkeleti tájakon is megszűnik a csapadék. Délután szemerkélő eső előfordulhat, ám késő délutántól, estétől északon, északkeleten ismét több helyen eleredhet az eső. A déli, délnyugati szelet egyre nagyobb területen kísérik élénk, holnap a Dunántúlon már erős lökések.

Kapcsolódó

A tavaszunk függhet a mai időjárástól: lássuk a medvét!

Még negyven napig eltarthat a tél, de ehhez a medvének árnyékot kell látnia.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán jobbára 7 és 13 fok között valószínű, ám az Északi-középhegység tágabb térségében ennél pár fokkal hidegebb lesz az idő.

Ön szerint korán érkezik a tavasz?