Hetvenezer magyar eshet ki az állami egészségbiztosítási rendszerből

2021.02.02. 10:48

Február 12-től érvénytelen lesz a tajszáma annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozik. Havonta 8 ezer forintot kell fizetnie, akinek nincs egészségbiztosítása, de a szociálisan rászorultak mentesülhetnek ez alól, ha kérelmezik ezt.

Idén havonta 8 ezer forintot (napi 270 forint) kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya, és egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult. Akinek tanulói, hallgatói jogviszonya van, vagy gyermekgondozási ellátást kap, avagy nyugdíjas, jogosult az ellátásra.

A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak és a hajléktalanoknak is — írta az enpenzem.hu.

Kapcsolódó

Akinek nincs állása, se pénze, azt kilökik az állami egészségügyből

Az új törvénytervezetnek van olyan része, ami indokolt, és olyan is, ami egyértelműen büntetni akarja a rosszabb társadalmi helyzetűeket. Ráadásul a tb-átalakítás az egészségügyi dolgozókra is új terheket rak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal október óta folytat tájékoztató kampányt, havonta hívja fel az érintettek figyelmet a tartozás rendezésére.

Ennek ellenére jelenleg mégis több mint 70 ezren tartoznak hathavi összeggel

– jelezte a Pénzügyminisztérium. Ők tajszám nélkül maradhatnak, kiesve a társadalombiztosítási ellátásból.

Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert ugyan a kormány ingyen biztosítja a koronavírus elleni védőoltást, azonban csak azoknak, akiknek van tajszámuk, igaz, függetlenül annak érvényességétől – amint azt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy képviselői kérdésre adott írásos válaszban megerősítette a Parlament honlapján.