Hadházy Ákos gyanakszik a magyar engedélyre, amelyet az orosz vakcinára adott ki az OGYÉI

2021.02.03. 15:52

Gyanakszik Hadházy Ákos, amiért a magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat nem végezte el – erről ír szerdai Facebook-posztjában. Az ellenzéki politikus az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) személyes tájékoztatást kért, és ezeket az iratokat is szerette volna megnézni, az igazgató azonban ezt megtagadta (Hadházy Ákos szerint törvénytelenül), de az engedély másolatát megküldte neki.

Ebből kiderül, hogy hiányzik az ampullák

  • azonossága
  • hatóanyagtartalma
  • reziduális élő adenovírus tartalom sejttenyészeten (magyarul: el tud-e szaporodni a szervezetben a vektorként használt vírus)
  • és az abnormális toxicitás vizsgálata.

Ami pedig megvan, az a térfogatmérés, pH mérés, és a minták szennyezettségét kizáró a baktériumtoxin és mycoplazma mérés – írta Hadházy Ákos. Háttérinformáció szerint arról van szó, hogy az eredmények nem voltak megfelelők és azért hiányoznak. Ugyanakkor kérdéseket vet fel benne az is, hogy ha hónapok óta nálunk vannak az orosz vakcina mintái, akkor miért nem tudták a vizsgálatokat elvégezni. 

Bár Hadházy Ákos leszögezi, hogy szerinte a kínai és az orosz vakcina is lehet jó,

„egy vakcinát nem csak a kísérletekhez kell előállítani, hanem azt milliós nagyságrendben és azonos minőségben le is kell tudni gyártani”, valamint kiemeli, hogy az országoknak csak akkor kellene engedélyezni, ha azt a gyártó bizonyítani is tudja. 

Orosz tudósok Csernobilban is azt állították, hogy minden rendben van. Sajnos a mai orosz rendszer semmivel sem demokratikusabb és átláthatóbb, mint a nyolcvanas évek kommunizmusa volt

– fogalmazott. Hadházy Ákos bizonyítékként a megküldött dokumentumokat is posztolta közösségi oldalán. Hozzátette: számos kérdése van a témával kapcsolatosan, ezért folytatni fogja a „sziszifuszi küzdelmet a folyamat átláthatóvá tételéért”. 

Az orosz vakcina magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött. Az OGYÉI főigazgatója korábban ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy miután a gyártótól minden kérdésükre kielégítő választ kaptak, január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát, amelyről megállapították, hogy 18 év felett mindenkinek beadható, és hogy 90 százalék feletti hatékonyságú.