Orsolya
9 °C
21 °C

Tagadja a volt főügyész, hogy köze lett volna a Fenyő-gyilkossághoz

2021.02.03. 13:41

Szerdán az előkészületi üléssel megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a hivatali visszaéléssel vádolt volt főügyész pere. Az ügyész alternatív büntetésként pénzbüntetést kért Ihász Sándorra arra az esetre, ha beismeri bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról. Ihász azonban nem kötött alkut a vádhatósággal, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet – írja a 24.hu.

Kapcsolódó

Vádat emeltek Ihász Sándor volt főügyész ellen a Fenyő-ügy miatt

Gyárfás Tamástól kapott anyagot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem eltette.

Ahogy arról már az Index is írt: Ihászt 2018. április 20-án a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban gyanúsították meg bűnpártolással. A gyanú szerint 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát.

Az átadó a később az ügyben felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult a vele barátságban lévő főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle. A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

Ihász korábban azt mondta: „ebből így semmi nem igaz”, csak néhány oldalas írást kapott Gyárfástól, amit évekkel korábban folytatott beszélgetésekből, „versszerűen” állítottak össze. A keddi előkészületi ülésen sem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem.

Az első tárgyalási nap március 26-án lesz. Ezen várhatóan kihallgatják a volt főügyészt, és lejátsszák a lehallgatási hanganyagokat.

Kapcsolódó

A Fenyő-ügyben megvádolt exfőügyész a DK új igazságügyi szakértője

Ihász Sándor a gyanú szerint bizonyítékot tartott vissza irodájában. Ihász szerint csak „baráti jogi tanácsért” fordult hozzá Gyárfás Tamás.