Iványi Gábor egyháza újra megkaphatja az egyszázalékos adófelajánlásokat

2021.02.03. 11:00

A Megbékélés Háza Templom legutóbbi online istentiszteletén Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke bejelentette, hogy sok év után az általa vezetett egyház visszakapta a technikai számát, ami azt jelenti, hogy az egyházi egyszázaléknyi adót újra fel lehet ajánlani nekik.

Egyháza honlapján Iványi elmondta:

A MET Strasbourgban pert nyert a magyar állammal szemben, amiben kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg egyházi státuszától, és jár visszamenőleg a visszatartott pénz. Akkor az állam (nem a tényleges bevallások, hanem az utolsó megkérdőjelezhetetlen év befizetései alapján) visszamenőleg fizetett. Azonban 2017–2020 között változatlanul nem, arra hivatkozva, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte őket, egyházi státuszunk rendezésére nem – ami egyébként nem felel meg a valóságnak. Tehát egyházi státuszunk ügye változatlanul nincs rendezve.

A lelkész hozzátette:

Miután többször pert nyertem ellenük a Kúriánál is, a NAV többé nem küldhetett olyan értesítést, hogy nem ajánlhatom fel például én egyházvezetőként a saját egyházamnak az 1%-ot. Ugyanakkor ez nem jelentette azt, hogy az általam megnyert per alapján bárki felajánlhassa azt nekünk.

Most derült égből villámcsapásként értesített bennünket a NAV, hogy visszaadják a technikai számot, azaz az egyházi 1% újra felajánlható lesz.