Perel a Ferencvárosi Önkormányzat cégének kirúgott igazgatója

2021.02.03. 15:49
Nem mondható felhőtlennek a IX. kerület vezetésének és több intézményvezetőjének viszonya. A szociális foglalkoztatót irányító szakember szerint jogtalanul távolították el pozíciójából.

A ferencvárosi városvezetés nem bánik kesztyűs kézzel azokkal az intézményvezetőivel, akiket még Baranyi Krisztina polgármestersége előtt nevezett ki az önkormányzat előző testülete.

Miután Soós Péter, a ferencvárosi Pinceszínház igazgatója igent mondott a Vidnyánszky-féle SZFE oktatói felkérésére, a IX. kerület vezetője, szerződésszegésre hivatkozva azonnal felbontotta a színházi szakember 2023-ig tartó, határozott idejű szerződését. 

Soós Péter lapunknak elismerte, hogy hibázott, s ha az önkormányzat új pályázatot is ír ki a megüresedett színházvezetői pozícióra, arra ő már nem aspirál.

Nincs ilyen szerencséje a polgármesternek Sebők Endrével, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Közhasznú Társaság ugyancsak kirúgott egykori ügyvezető igazgatójával, aki munkaügyi pert kezdeményezett egykori munkáltatójával szemben. 

Az ügy előzménye, hogy a hajléktalanoknak is munkát adó Feszofe Kft.-nél még nyáron az önkormányzat egy átfogó vizsgálatot folytatott, és arra a megállapításra jutott, hogy 

Az Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés ellenére 2014 és 2018 között rendszeresen külsős cégekkel végeztetett el olyan munkákat, amelyeket a Feszofe saját személyi és eszközállományával is megcsinálhatott volna. 

A városvezetés gyanúja szerint a cég ezzel, és más döntéseivel összesen 32 millió 50 ezer forint kárt okozott a IX. kerületnek.

Sebők Endre, (aki a Feszofe élére történt kinevezése előtt a Fidesz önkormányzati képviselője volt) kiállt amellett, hogy őt jogtalanul távolították el a pozíciójából. Ennek alátámasztására hangsúlyozta, hogy már az első tárgyalási napon az alperes önkormányzat azt kérte, hogy lehetőség szerint kössenek peren kívüli egyezséget. Az alperes jogi képviselője már a fizetendő kártérítés mértékét is meghatározta (az elmaradt 12 havi munkabér fele). Az egykori igazgató számára azonban ez elfogadhatatlan volt.

Az igazgatót felmentő testületi döntés egyébként első körben nem is kapta meg a képviselők többségének szavazatát, ami arra utal, hogy  Baranyi Krisztina független polgármester mögött meglévő többpárti támogatás már tavaly nyárra veszített stabilitásából.

Sebők Endre és a munkáltatója közötti elsőfokú eljárás az egykori munkáltató újabb ajánlattételéig szünetel.

Kérdéseinket elküldtük a polgármesternek és egyik alpolgármesterének, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.