Mit kell tudni a regisztrált idősek oltásáról?

DMOHA20210131001
2021.02.03. 11:10
Csütörtökön elkezdődik a regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosuk értesíti az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, a háziorvosi rendelő vagy az idős ember otthona is. Szájbarágó a folyamatról.

György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi ülése után elmondta: az idősotthonokban, szociális intézményekben 1805 helyen oltottak, és 64 helyszínen volt szükség halasztásra a fertőzés jelenléte miatt. Az összes szociális intézményt tekintve eddig több mint 82 000 lakót és dolgozót oltottak be. A kormányzati tájékoztató oldalon összegyűjtöttek mindent, amit a regisztrált idősek oltásáról tudni kell, alább változtatás nélkül közöljük ezt.

Javasolt az idős embereknek a védőoltás?

Egyértelműen igen, hiszen az idős kor az egyik legnagyobb kockázat a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására. Az elhunytak átlagéletkora 76 év. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is.

Pontosan kiket kezdenek el most oltani?

Február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdik el oltani. Minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint, és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. Tehát az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak a lista elején, a háziorvosnak velük kell kezdeni az oltást.

Ki értesíti az időseket?

A háziorvos a lista sorrendiségét követve értesíti a praxisához tartozó időseket, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. A háziorvos dönt arról is, hogy az oltásra jelentkezett idős ember oltható vagy nem oltható (például az akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást).

Hány idős ember és hol kapja meg most az oltást?

Minden háziorvosnak (ez több mint ötezer praxist jelent) ki kell választani 6 főt a listáról, akiket kórházi oltóponton fognak oltani február 4–8. között. Oda vagy a háziorvos által megrendelt betegszállítóval jut el, vagy a család is beviheti autóval. Ezenfelül 1080 háziorvosnak jut ezen a héten 1-1 db ampulla Moderna-vakcina. Egy ampullából 10 idős embert tud beoltani a háziorvos a rendelőben vagy az idős ember otthonában. 

A február 4–8. közötti időszakban tehát nagyjából 30 ezer regisztrált idős embert oltanak be kórházi oltópontokon, és több mint 10 ezer idős embert a háziorvosok fognak beoltani.

Milyen vakcinát kapnak a regisztrált legidősebbek, és azokból mikor kell megkapni a 2. oltást?

Csak a hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon. Mindig a rendelkezésre álló vakcinával zajlik az oltás. A kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. A háziorvosok most Moderna-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást.

Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen oknál fogva nem lehet beadni (pl. akut betegség, akadályoztatás esetén), akkor az oltó orvossal megbeszélt időpontban kell bepótolni.

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt

Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha teheti, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot. Gondolja végig, hogy: van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése? Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, jelezze azt az oltó orvosnak. A kórházi oltópontra, orvosi rendelőbe vigye magával a személyazonosító iratait és a tajkártyáját!

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezze az oltás előtt az oltó orvosnak. Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen a kórházi oltópontra vagy rendelőbe, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját. 

Hogyan zajlik az oltás?

Az oltó orvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően legalább 15-30 percig az idős embert meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e nála oltási reakció.

Mikor alakul ki a védettség a koronavírus ellen?

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. 100 százalékos hatékonyságú vakcina nem létezik, így előfordulhat, hogy kevesen, de lesznek olyanok, akik mégis megfertőződnek, ők azonban nem betegszenek meg majd súlyosan.

Visszautasíthatja az idős ember az oltást, a vakcinát?

Az oltás önkéntes, senki sem köteles beoltatni magát. Az oltást megelőzően az oltandónak mindig ki kell tölteni egy hozzájáruló nyilatkozatot.

Krónikus beteg kaphat védőoltást?

Igen. Sőt, nekik kifejezetten javasolt az oltás, hiszen az idős kor mellett a krónikus betegségek növelik a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. Minden esetben az oltó orvos dönt az olthatóságról, miután kikérdezte az idős embert, és megismerte egészségi állapotát.

Az oltás okozhat koronavírus-fertőzést?

Nem.

Ki nem kaphat oltást?

Ellenjavallatok idősek esetén:

  • akut lázas betegség,
  • a beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció,
  • az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció,
  • a vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása alatt.

Milyen oltási reakciók léphetnek fel? 

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Magyarországon az eddig beoltottaknál – beleértve az időseket is – csak néhány esetben tapasztaltak enyhe oltási reakciót. A lehetséges oltási reakciókra az oltó orvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak, és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és/vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (például Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

Idős vagyok, és regisztráltam védőoltásra, de még nem hívott még a háziorvos. Én mikor kerülök sorra?

Mindenki sorra fog kerülni, aki jelentkezett védőoltásra. Az oltás ütemét leginkább a rendelkezésre álló vakcina határozza meg. A Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok ütemében tudjuk ellátni a háziorvosokat oltóanyaggal, és a háziorvosok a praxishoz tartozó prioritási lista alapján sorra fogják hívni az idős regisztrált betegeiket a következő hetekben.

Idős vagyok. Még nem regisztráltam, megtehetem még?

Igen. A regisztráció folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, vagy ha még nem tette, akkor postán is visszaküldheti a Magyar Államkincstárhoz a jelentkezését. A regisztráltakat folyamatosan frissítjük, és továbbítjuk a háziorvosokhoz.

(Borítókép:  Egészségügyi dolgozó egy lakót olt be a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)