Szijjártó Péter: új világrendet hozott a koronavírus

2021.02.03. 11:31

A cél az, hogy – a magyar beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökséghez hasonlóan, amely már az első számú és a legeredményesebb Közép-Európában – a magyar polgári hírszerzés is a legerősebb legyen a térségben – nyilatkozta az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az Információs Hivatalnál tartott, kihelyezett zárt ülése után azt mondta: 

az ehhez szükséges fejlesztések részben már folyamatban vannak, részben pedig hamarosan megszületnek a róluk szóló döntések.

A miniszter kiemelte, hogy a koronavírus-járvány felgyorsította a globális változásokat: új világrend jött létre, amely az államok, nemzetek és kormányok újabb típusú versenyét hozta el, nem elsősorban a politika, hanem sokkal inkább a gazdaság területén.

Mivel a világgazdaság is alapvetően átalakul, rendkívül éles verseny indult el a beruházásokért. Ezen beruházások esetében minden eszközt fel kell használni arra, hogy megvédjük a magyar érdekeket, a magyar gazdaságot, megteremtsük a magyar gazdaság újbóli, nagymértékű növekedését, és megvédjük a magyar emberek munkahelyeit

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a magyar külgazdasági erőfeszítésekben nagy segítséget jelent, hogy nagy, integrált, egységes külügyi irányítás működik, amelyhez a polgári hírszerzés is hozzátartozik.

A külgazdasági és külügyminiszter tavaly december 9-én, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtti éves meghallgatásán beszámolt az ottani eszközbeszerzésekről, valamint arról, hogy két központot is létrehoztak. Szijjártó Péter akkor javasolta, hogy a testület a krízisközpontban tartson kihelyezett ülést, ahol a tervezett modernizációs folyamat részleteiről is tájékoztatást ad.  • Tippek
  • Árfolyam