Nyakunkon maradnak a külügy által horroráron beszerzett lélegeztetőgépek

2021.02.03. 21:37

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 300 milliárd forintért több mint 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a koronavírus-járvány kitörése után. Azt eleve tudni lehetett, hogy ennyire nem lesz szükség, de a döntéshozók biztos, ami biztos alapon kétszer annyit rendeltek, mint amennyivel a legrosszabb forgatókönyv esetén számolni lehetett. Minthogy ennek máig csak a töredékét használják a magyar kórházak, úgy volt, hogy a felesleges gépeket külföldön fogják értékesíteni. Annak is örültek volna, ha 8 ezret beszerzési áron tovább tudnak passzolni, csak szabaduljanak tőlük.

Hogy mennyire túlzott volt a rendelés, azt jól jellemzi, hogy a tavaszi első hullámnál durvább másodikban is 

a legtöbben 674-en voltak egyszerre lélegeztetőgépen.  

Ráadásul az ár is meglehetősen eltúlzott volt, hiszen az állami kórházellátó a külügyhöz képes féláron vásárolt lélegeztetőgépeket. 

A tárcához most a Transparency International Magyarország fordult közérdekű adatigényléssel, hogy hányadán állnak az eladásokkal, ám mindössze egymondatos választ kaptak:

A tárgyalások jelenleg is zajlanak, e tárgykörben közérdekű adat nem keletkezett.

Ez magyarul annyit tesz, hogy egy fia lélegeztetőgépet sem tudtak eladni, vagyis a fölös gépparkra alighanem keresztet vethetnek. De ha az eladás nem is megy, a vásárlás annál inkább. 

A hvg.hu arról is beszámolt, hogy a minisztérium 1,76 milliárd forintért vett favipiravir hatóanyagú gyógyszert a koronavírus-betegek tüneteinek enyhítésére. Eddig csupán azt lehetett tudni, hogy a gyógyszerből

  • 2,8 milliót Kínából,
  • 2 milliót Japánból

szereztek be, az áruk viszont csak az adatigénylésre adott válaszból derült ki. Eszerint a tárca 

  • 1,1 milliárd forintot fizetett a kínai  Zhejiang Hisun Pharmaceutical cégnek,
  • 655 millió forintot  a japán Fujifilm Toyama Chemical vállalatnak.

A gyógyszerek mellett újabb maszkokat és teszteket is beszerzett a minisztérium, de ezekről semmit nem tudni, mivel a tárca a 45 napra kiterjesztett válaszadási idővel élve egyelőre nem válaszolt az ezekről feltett kérdésekre.