A VIII. kerület visszavonja az SZFE-kancellár, Szarka Gábor kitüntetését

2021.02.04. 09:55 Módosítva: 2021.02.04. 10:21
Nem tartja elfogadhatónak Józsefváros vezetése mindazt, amit modellváltás ürügyén a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel tett.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek otthont adó önkormányzat kötelességének érzi, hogy minden eszközzel kifejezze: „ez a rombolás” elfogadhatatlan és Józsefvároshoz méltatlan.

A városrészt irányító Pikó András az ellen tiltakozik, hogy

Józsefváros szívéből kitépik azt a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, melynek hallgatói bátor tiltakozásukkal példát mutattak az egész országnak. 

Mint fogalmaz, az egyetemek magánalapítványoknak való privatizálása felszámolja a tanszabadságot, megszünteti az egyetemek autonómiáját. 

Józsefváros polgármestere mindezek miatt előterjesztést nyújt be a képviselő-testülethez Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, amelyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt szavazott meg neki az akkori képviselő-testület. 

2020-ban Szarka Gábor elfogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem élére kinevezett alapítványi kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére, majd ebben a minőségében – az érintett egyetemi vezetés és hallgatói önkormányzat megkerülésével – kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem struktúraváltásában. 

Az erről szóló határozati javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésén vitatja meg a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete.

Az egyetemi autonómiáért küzdő hajdani diákként elkeserít, ami "modellváltás" címén az egyetemekkel történik. Ahogy...

Közzétette: Pikó András polgármester – 2021. február 3., szerda