Disznóólban tartottak fogva egy idős francia nőt, amíg a lakásában éltek

2021.02.04. 09:53

Végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz az ügyészség egy házaspárral szemben, akik a vádhatóság szerint egy fűtetlen bódéban másfél éven át tartottak fogva egy idős asszonyt Siófok közelében – tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség csütörtökön.

A büntetett előéletű 42 éves férfi és 41 éves nő évekkel ezelőtt a bizalmába férkőzött a 71 éves, francia állampolgárságú sértettnek. A vádlottak – kihasználva az asszony érzelmi kötődését és azt, hogy családtagként tekintett rájuk – beköltöztek a nő siófoki lakásába, és rávették: a haszonélvezeti jog fenntartása mellett ajándékozza az ingatlant kiskorú gyereküknek.

A házaspár 2017-ben, lakásfelújításra hivatkozva egy Siófok környéki ingatlanba költöztette az asszonyt, később bezárta egy zártkerti telken álló, korábban disznóólként és szerszámoskamraként használt hat négyzetméteres, szigetelés nélküli bódéba.

A vádlottak ágyat, asztalt, éjjeli lámpát és rádiót adtak az idős nőnek, akinek fűtési, tisztálkodási, mosási, takarítási lehetősége nem volt. Fogvatartói naponta egyszer megjelentek nála, ételt, vizet és alkoholt vittek neki, és néha lehetővé tették, hogy felügyelet mellett sétálhasson.

A sértett a házaspár távollétében próbált segítséget kérni, de ezt a lakatlan területen nem hallotta senki.

A nő távolléte 2018 márciusában feltűnt a siófoki szomszédoknak. A rendőrök is keresni kezdték a sértettet, erről értesülve a házaspár visszavitte őt a lakásába, hazaérkezéséről bejelentést tettek, de a rendőri ellenőrzés után újra elköltöztették – írja az MTI.

A siófoki rendőrök végül 2019 szeptemberében, egy bejelentés alapján megjelentek a zártkerti ingatlannál, és kiszabadították az elhaló hangon segítséget kérő asszonyt.

Az ügyészség a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat a házaspár ellen, indítványozva, hogy a nő és a férfi egyaránt négy és fél év börtönbüntetést kapjon, ha beismeri a cselekmény elkövetését. Ezek mellett kérte a bíróságtól a vádlottakkal szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.