Elégedettek Orbán Viktorral, de nem nyugodhat meg a Fidesz

2021.02.04. 15:26
A Nézőpont Intézet mérése szerint az emberek jellemzően elégedettek a miniszterelnök teljesítményével. A fiatalabb korosztály jobban megosztott, ott nagyjából fele-fele azoknak az aránya, akik elégedettek és akik nem. Összességében tavaly óta növekedést figyelhetünk meg. Közben az IDEA Intézet is készített egy közvélemény-kutatást, amiből az rajzolódik ki, hogy az ellenzéki pártok együttes támogatottsága magasabb a kormánypártokénál.

Az emberek 57 százaléka elégedett, 34 százaléka pedig elégedetlen Orbán Viktor miniszterelnök teljesítményével – mérte meg a Nézőpont Intézet a Magyar Nemzet kérésére. Emlékeztetnek: tavaly januárban ez a szám 48 és 43 százalék volt. A kutatás 2021. január 26. és 28. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a legtöbbet a hatvan évnél idősebbek és a maximum nyolc általános iskolai végzettségűek körében nőtt a kormányfő munkájával való elégedettség, mégpedig 13, illetve 19 százalékponttal, szintén két számjegyű növekedés tapasztalható a nők, mindegyik az ötven évnél fiatalabb korcsoport, és a községben élők körében is.

  • Az 50–59 éveseknél stagnálás figyelhető meg.
  • A harminc évnél fiatalabb korosztályban ugyanannyian elégedettek a kormányfővel, mint ahányan nem.

Azt nem közölte a Nézőpont, hogy mekkora szerepet játszik ebben a koronavírus elleni küzdelem, a pandémia alatt hozott intézkedések. Erre vonatkozólag csak 2020. november végi adatok állnak rendelkezésre az intézettől, akkor a magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, hogy „inkább elégedett”.

Friss mérésükben a Nézőpontnál megjegyzik: a baloldalt óvatosságra intheti, hogy a kormányfő munkájával több mint másfélszer annyian elégedettek, mint amennyien elégedetlenek. A Nézőpont Intézet szerint az ellenzék az előválasztással egyértelműen arra készül, hogy a miniszterelnök-jelöltek harcává teszi a kommunikációs térben a 2022-es parlamenti választásokat.

Nincs akkora okuk a nyugalomra

A Fidesz–KDNP azért nem nyugodhat meg annyira – erre már az IDEA Intézet közvélemény-kutatása enged következtetni. A 2021. január 22. és január 26. között készített felmérés során először vizsgálták az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát különálló kérdéssel. A Fidesz–KDNP a teljes választókorú népességen belül és a biztos szavazópártot választók körében is stabilan vezet, azonban az ellenzéki pártok együttes támogatottsága (tehát a 6 együttműködő párt támogatottságának mechanikus összeadása) magasabb a kormánypártokénál.

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, már decemberben is kijöttek olyan eredmények, hogy az ellenzék kicsit lehagyta a kormánypártokat, igaz, ezt a Publicus mérte.

Az elmúlt hónapokban, mióta megjelentek a járvány nyomán a gazdasági és szociális válság tünetei, kiéleződött a kormány és az ellenzéki önkormányzatok szembenállása, illetve az ellenzéki erők hatékonyabban kommunikálják összefogási szándékukat, megfordult a Fidesz–ellenzék erősorrend

– írta akkor Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója a Facebook-oldalán.