Perre megy Karácsonyékkal a keresztelés betiltását szorgalmazó elbocsátott szakértő

2021.02.04. 13:56

Meglepte Békés Gáspárt, a Főpolgármesteri Hivatal klíma- és környezetügyi főosztályának volt szakértőjét, hogy a próbaideje alatt felmondtak neki. A Mandinernek azt mondta, nem indokolták meg neki az elbocsátását, aminek ráadásul előjelét sem látta.

A Vasárnap.hu, majd a Magyar Nemzet írta meg róla, hogy 2018-ban amellett érvelt, ne lehessen megkeresztelni a gyermekeket, mert az „jogi szempontból illegitim”. Az ügy kipattanása után a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája arról tájékoztatta az Indexet, hogy Békés a próbaidejét töltötte a hivatalnál, de felmondták a szerződését.

A Magyar Nemzetnek előzőleg már jelezték, hogy a főpolgármester és a városvezetés semmilyen formában nem azonosul a köztisztségviselőjük napvilágra került magánvéleményével. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Békés Gáspárra köztisztviselőként szigorúbb szabályok vonatkoznak, magánvéleményét és köztisztviselői munkáját elválasztani kötelezettség.

Nem tartottam valószínűnek, hogy a szólásszabadság keretei közé tartozó, évekkel korábbi írásaim miatt elbocsátanának, mivel ez – amellett, hogy törvénytelen – kommunikációs és politikai szempontból is a lehető legrosszabb döntés a főváros számára

– mondta Békés Gáspár a Mandinernek.

Arra a kérdésre, hogy fog-e perelni, úgy fogalmazott:

A főváros nem hagyott számomra más opciót, mint a jogorvoslatot, mivel tisztességes eljárás, azaz tényfeltáró vizsgálat helyett egy rögtönítélő bíróság gyorsaságával elküldtek, sőt, nyilvánosan megsértették a jó hírnevem.

Békés Gáspár szerint ez a munkajogi szempontokon túl diszkriminatívnak is tekinthető,

ha anabaptistaként írtam volna a keresztelésről, egészen máshogy alakult volna a történet

– fogalmazott.

Az elbocsátott szakértő úgy érzi, hogy politikai döntés született, melynek alapja

az a hamis percepció lehetett a vezetés részéről, hogy a sajtóhadjárat nyomán a keresztény szavazók tömegei pártolnak majd el a fővárost is vezető ellenzéki pártkoalíciótól, s ez veszélyezteti a jövő évi választások kimenetelét.

Békés Gáspár ezzel magyarázza, hogy végül egy „pánikszerű reakció keretében” egyszerűen elbocsátották, pedig úgy véli, őt is megkérdezhették volna, hiszen „volt egy hetük felkészülni kommunikációból”.

Mondhatták volna, hogy a főváros nem foglal állást a munkatársai magánvéleményéről, főleg, ha azokat évekkel ezelőtt írta. Felhívhatták volna mindemellett a figyelmet arra, hogy a szólás-, sajtó- és lelkiismereti szabadság mindenkit megillet; a köztisztviselők online zaklatását és fenyegetését elítélik, illetve hogy a KDNP előbb a saját háza táján söprögessen, Bayer Zsolt hírhedt kijelentései miért nem zavarják a pártot

– fejtegette az elbocsátott szakértő a Mandinernek.

A portálnak azt is elmondta: négy diplomája van, és a főváros frissen alakuló Klíma- és Környezetügyi főosztályán értékesnek találták a tanulmányait, illetve a tapasztalatait.

A stratégiai részlegen dolgozott, többek között a fővárosi intézmények, épületek környezeti lábnyomát vizsgálta, stratégiai környezeti vizsgálatokkal és nemzetközi energetikai sztenderdekkel foglalkozott. Állítása szerint a főnökei elégedettek voltak a munkájával.