A világ legmodernebb radarjai védik Magyarország légterét

2021.02.05. 13:35

A decemberben bejelentett radarbeszerzés további részleteiről tájékoztatta az Indexet a külföldi partnerekkel nyírségi helyszínbejáráson lévő Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos. 

A Rheinmetall Canada vezetőivel és mérnökeivel a HM Arzenál nyírtelki üzemegységét és több nyíregyházi helyszínt keresünk ma fel, ahol a tervezett részelemgyártás és készre szerelés a tervek szerint hamarosan megvalósul. Azonban nemcsak a rendkívüli biztonsági rendszer miatt fontos a helyszín, hanem a helyi szakembergárda miatt is Nyírtelken kezdtük a látogatást, hiszen az Arzenál a magyar radar- és rakétafejlesztés központja.  A Vaskupola radarrendszer lelkét jelentő, izraeli fejlesztésű ELM–2084 radarokból összesen tizenegy darabot rendszeresítünk, amelyeket részben helyben is fogunk gyártani és szerelni, így Magyarország lesz a második NATO-tagállam Kanada után, ahol a világ jelenlegi legmodernebb radarjait gyártják, nyilván a fejlesztőn, Izraelen kívül. Jelenleg négy NATO-ország rendszeresítette a típust, Kanada, Csehország és Magyarország mellett nemrégiben megnyerte a szlovák radartendert is. A nálunk rendszeresített változatok egyébként a teljes képességcsomaggal rendelkezni fognak, így elmondhatjuk, hogy a világ egyik legmodernebb rendszere, a Vaskupola radarjai hamarosan Magyarországot is védik. 

Maróth Gáspár kormánybiztos egy korábbi eseményen
Maróth Gáspár kormánybiztos egy korábbi eseményen
Fotó: Bús Csaba / MTI

A 11 radar valójában 5+6. Az első öt nagy hatótávolságú légtérellenőrző, amely az ország légterének forgalmát figyeli és ellenőrzi, a második csoportba pedig mobil közepes hatótávolságú radarok, valamint tüzérségi radarok tartoznak, amelyek képesek drónok, tüzérségi, aknavető gránátok érzékelésére, és kiindulási pontjuk meghatározására is. 

EL/M 2084 radar mobil változata teherautóra telepítve
Fotó: ELTA Systems-honlap

A pontos részletekre vonatkozó kérdésünkre Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a kormánybiztos katonai és fejlesztési helyettese adja meg a választ.

A megvásárolt eszközök teljes AESA-, azaz fázisvezérelt antennaráccsal ellátott radarok, ami azt jelenti, hogy a korábbi változatokkal szemben képesek hely- és oldalszögben is AESA-technológiával követni a célpontokat. Ezenkívül rendelkeznek úgynevezett C-RAM és C-UAV képességekkel is, így gyakorlatilag minden repülő fegyvert képesek érzékelni, még az alacsonyan repülő drónokat is.

Utolsó kérdésünk arra irányult, hogy a Vaskupola három eleméből (radar, irányítás, elhárító rakéták) melyek voltak részei a beszerzésnek?

A már bejelentett NASAMS rendszer rendelkezik saját tűzvezető rendszerrel és rakétákkal, így nem volt szükség a Vaskupola Battle Management Centerére vagy elfogórakétáira. A radarok integrálására is sor kerül a hazai légtérellenőrzési, illetve a norvég–amerikai légvédelmi rendszerrel.