Orbán Viktor: Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

2021.02.05. 15:37

A gyorsaságot nevezte a legfontosabbnak a koronavírus elleni vakcina beszerzésében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt cseh kollégájával, Andrej Babišsal – adta hírül az MTI. 

Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

– fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést

– mondta a magyar kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével kapcsolatos magyar tapasztalatokat. Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) gazdasági értelemben nagyon jól jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból.

Andrej Babiš cseh kormányfő úgy vélekedett, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt:

a koronavírus elleni oltóanyag nem politikai, hanem biztonsági kérdés, így a vakcina származási helye sem tehető politikai kérdéssé. 

A cseh politikus a közös sajtótájékoztatón kijelentette: 

a legjobb oltóanyag az, amelyik biztonságos és azonnal rendelkezésre áll.

Beszámolt arról, hogy részletes tájékoztatást kapott a magyar víruskezelésről és arról is, hogyan zajlik Magyarországon azon vakcinák engedélyezése, amelyek használatát az Európai Unió még nem hagyta jóvá.