Orbán Viktor: Március elejére egymillió magyar lehet védett

2021.02.05. 07:52 Módosítva: 2021.02.05. 08:04
Orbán Viktor miniszterelnök érzi a vendéglátósok, a szállodaiparban dolgozók nyomását, azonban a nyitást szerinte kellően meg kell fontolni. Szólt arról is, hogy nemzetközi összevetésben nem néz ki rosszul a 2020-as év a gazdasági növekedés szempontjából.

Március elejére érünk el oda, hogy a legalább egyszer beoltottak és a már fertőzésen átesettek száma meghaladja majd az egymillió főt – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök az interjú elején közölte az elmúlt 24 óra koronavírus-adatait

Ezt követően arról beszélt, hogy

MÁRCIUS 15-IG MINDEN 60 ÉV FÖLÖTTI ÁLLAMPOLGÁRT BEOLTANAK.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy az orosz vakcina 

érkezik, hamarosan felhasználható [lesz], talán már jövő héten,

– mondta, hozzátéve, hogy a kínai vakcinát még ellenőrzik a hatóságok.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az április elején a beoltottak és a fertőzésen átesettek, valamint hat hónapnál nem régebben beoltottak száma együttesen meghaladja majd a kétmillió embert.

Ezek olyan számok, amelyek nagy valószínűséggel a beérkező vakcinaszállítmányokon alapulnak, ez a legrosszabb eset. Szerbiában mind a kínai, mind az orosz vakcinával oltanak, ezek jó és megnyugtató hírek. A világban van egy csata, jól látszik a nyilatkozatokból, hatósági ellenőrzésekből, hogy a gyógyszergyártók csatája zajlik. Nem mondom, hogy szépeket tesznek közzé egymásról és támogatnák egymást. Nekünk, akik potenciális betegek vagyunk, azt gondoljuk, hogy az életünkkel játszanak a multinacionális cégek. A csata, a küzdelem ettől függetlenül zajlik. Értem a baloldalt, ők ellenzékben vannak, az egy logikus gondolat, hogy ha rosszul kezelődik a válság, összeomlik az egészségügy, akkor az a kormányra nézve rossz, azt gondolják, hogy így könnyebben távolítható el a kormány, azonban egy ilyen helyzetben, amiben vagyunk, ez elfogadhatatlan. A baloldal itt messzire ment, átlépett egy határt, amit emberiességi okokból nem szabadna átlépni

– hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Hozzátette: vannak olyan országok, ahol sikerült a kultúrából fakadóan teljes mértékben a védekezésre összpontosítani. Mi nem vagyunk ilyen szerencsés ország. Szerinte a brüsszeli bürokraták számára az volt a lényeg, hogy minél olcsóbban lehessen beszerezni vakcinákat. Nekünk, akik nem brüsszeli bürokraták vagyunk, hanem különböző nemzetek fiai, a pénz az élethez képest másodlagos. Brüsszelben nem olyan nyilvánvaló az, hogy inkább a drágább, de biztos vakcinákat válasszunk – tette hozzá a miniszterelnök. 

Mondta, hogy most már csináljak valamit…

Érzem a sürgetést, mindenki nyitni szeretne, szabadságot szeretne, és visszakapni az életét, értem a szállodások, vendéglátósok nyomását is. Az élet egy fontos része hiányzik

– mondta a miniszterelnök az interjúban a nyitásról.

Édesanyámmal beszéltem, ő is mondta, hogy most már csináljak valamit (…) Ha tárasasági életet élünk, mindig a jobbik énünket erősítjük, törekszünk arra, hogy megmutassuk magunkat.

Orbán Viktor emlékeztetett: indítottunk egy konzultációt az első hullám után, abból ki tudtuk olvasni, hogy mi az, ami kibírható, és mi az, ami kibírhatatlan az emberek számára. Utóbbi volt az iskolák óvodák bezárása, előbbi pedig a kiállítások, éttermek és egyéb kulturális események, ezeket könnyebben kibírják az emberek. Most, amikor nyitni kell, begyűjthetjük az információkat a fontos kérdésekről – szólt a miniszterelnök.

Én nem látok abban kivetnivalót, hogy akik átestek a védettségen, azoknak valamiféle gyorsabb nyitást tegyünk lehetővé, de ha a többi magyar nem tartja méltányosnak, hogy ezek az emberek »szabadabbak« legyenek, mint azok, akik saját hibájukon kívül nem kaptak oltást, így nem védettek, az roncsolja a társadalmat, nem pedig építi.

„A gazdaságvédelem átadta helyét a gazdaság újranyitásának. Rengeteg döntést hoztunk. Én egy mércét használok arra, hogy a védekezés sikeres volt-e. Ennek fokmérője, hogy 2020 decemberében többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, tehát ha munka van, minden van” – foglalta össze az eredményeket a kormányfő.

Kifejtette: most elindult a gazdasági újraindítási akcióterv. Április elején meghozzuk azokat a döntéseket, amelyek elsődlegesen az oktatás, kutatás-fejlesztés átalakításáról szólnak, valamint azokat a döntéseket is meg tudjuk hozni, ami a teljes magyar energetikai rendszer, az agrár- és vidékfejlesztés-program elindulásáról szól – ez lesz a harmadik szakasz, ezeket a döntéseket októberre meghozzuk. Az idei év jó eséllyel példátlanul sikeres év lesz.

A gazdasági teljesítményről szólva kiemelte: nemzetközi összevetésben nem néz ki rosszul a 2020-as év a gazdasági növekedés szempontjából, messze az élmezőnyben vagyunk, a visszaesés mértéke az öt százalékhoz áll közel. Az osztrákok mögöttünk vannak,

a gazdaság élénkítésére fordított energiák jól térültek meg

 – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és az önbecsülés területén: több a házasság, több gyereket vállalnak a magyarok.