Vádat emeltek Donáth László ellen

2021.02.05. 11:01

Vádat emelt a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség Donáth Lászlóval szemben, akit 2019-ben gyanúsítottak meg emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel – írta a Magyar Nemzet. Igaz, a Fővárosi Főügyészség sajtóosztálya csak név nélkül erősítette meg a vádemelés tényét a lapnak és a hvg.hu számára is, amikor utóbbi portál a lelkész elleni eljárás fejleményeiről érdeklődött.  

A Magyar Nemzet szerint a korábbi szocialista országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész 2020. december 30-án elektronikus úton megkapta az eljárás összes dokumentumát, így az iratismertetéssel hivatalosan is befejeződött a nyomozás rendőrségi szakasza. 

Az ügyészség szerint feljelentés, orvosi iratok, tanúvallomások és igazságügyi pszichológus szakértői vélemény bizonyítja a cselekményeket. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést a vádlottal szemben.

Donáth Lászlót a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház takarítónője jelentette fel bántalmazásért – amiről látleletet is készíttetett –, illetve korábbi szexuális zaklatásért. A sértett korábban a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a lelkész másokat is molesztált, de neki esze ágában sem volt ezzel a médiához fordulni, a TV2 kereste meg, majd dagasztotta botránnyá a történeteket.

Az érintett tagadta, hogy elkövette volna, amivel vádolták.