Megvan az engedély, indulhat az oltás az orosz vakcinával

2021.02.07. 14:41

Befejezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az orosz vakcina hatósági vizsgálatát, az oltóanyag megfelelt, engedélyezték Magyarországon a használatát – jelentette be Facebook-oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Azt írta:

a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a Szputnyik V oltás esetében a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat, amelyek alapján megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható.

A miniszter hozzátette: a szakhatósági döntés értelmében a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapta meg az engedélyt a magyarországi használatra. 

Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban.

Vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kiadott egy közleményt, amelyben leírják, hogy befejeződött az NNK-vizsgálat, lehet oltani az orosz vakcinával. Felsorolják továbbá, hogy melyik oltóanyag mikor érkezett Magyarországra.

  • 2020. december 26-án érkezett meg Magyarországra az első adag vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer vakcina,
  • Néhány héttel később, 2021. január 12-én már az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája is rendelkezésünkre állt, amely felépítésében, hasonlóan a Pfizer oltóanyaghoz, szintén mRNS-alapú készítmény,
  • A brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZenca készítménye január 20-án a  magyar hatóságok, január 29-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is megkapta.

Mint megírtuk, egy nappal korábban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Szentiványi Mátyás bejelentette: az orosz vakcina megbízható és biztonságos, egy kisebb adaggal már akár a jövő héten meg tudják kezdeni vele az oltást.

Mint arról az Index is beszámolt, a Lancet orvosi szaklapban publikált eredmények alapján sikeresen vette a klinikai kipróbálás harmadik fázisát az orosz Gamaleja Intézet SARS-CoV-2 vírus elleni oltóanyaga, a Szputnyik V.

A VAKCINA 91,6 SZÁZALÉKBAN MEGVÉDTE A BEOLTOTTAKAT A KORONAVÍRUSTÓL,

és ezzel egyenértékűnek bizonyult a nyugati fejlesztésű vakcinákkal. A kétdózisos oltás klinikai tesztjének nemzetközi sztenderdeknek megfelelő harmadik fázisát húszezer résztvevővel végezték. Az első oltást követő 21 napban 16-an mutatták Covid–19-fertőzés tüneteit, szemben a placebóval oltott kontrollcsoporttal, ahol 62 eset fordult elő. Az oltottak között nem fordult elő súlyos eset. A 60 felettiekkel végzett 2144 fős vizsgálatnál az oltás 91,8 százalék volt a tesztet fertőzés nélkül befejezők aránya.