Müller Cecília elárulta, miért nem kaphatnak az AstraZenecából az idősek

GettyImages-1300310338
2021.02.07. 16:23

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos vasárnap a közmédiának. Müller Cecília elmondta:

Nagyon fontos, hogy minél többen minél gyorsabban legyenek beoltva.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy Magyarországon mintegy tíz napja nagyon hasonlók a járványügyi adatok. Ismertette, hogy vasárnapra 1370 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 64-en életüket vesztették, kórházban 3578 beteget ápolnak, és 291-en vannak lélegeztetőgépen.

Az esetszámok stagnálása mellett a szennyvízben mért adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy némelyik helyen bizonyos enyhe fokú emelkedés indult

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Beszámolt róla, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) jó eredménnyel lezárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca korábban már engedélyezett oltóanyagai mellett.

Magyarország a Szputnyik V-ből egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vár, és további két és fél millió ember vakcinációjához szükséges Sinopharm-védőoltást Kínából.

Az országos tiszti főorvos a különféle vakcinák működési mechanizmusát ismertetve kiemelte: bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni, és az oltóanyagok széles palettája nagyobb lehetőséget biztosít. Legfontosabb célnak elsőként a legesendőbbek megvédését, a súlyos megbetegedések és halálozások számának csökkentését nevezte.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a koronavírus ellen bármely technológiával készült vakcina hatásos tud lenni. Ezzel szemben az influenza H1N1-variánsa ellen például csak a teljesen inaktivált vírust tartalmazó vakcina működött hatékonyan, mint amilyen a magyar oltóanyag volt. A koronavírus ellen a kínai Sinopharm-oltóanyag használ ilyen mechanizmust

– mondta a tiszti főorvos, hozzátéve: „kizárólag orvosi javallatra” előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesíti az egyik vakcinát a másikkal szemben a betege számára. Müller Cecília jelezte azt is, hogy

eddig 286 379 embert oltottak be az első adag vakcinával, több mint 105 ezren a másodikat is megkapták.

Emlékeztetett: a három oltási kampányból kettő már lezárult, az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak – több mint 80 ezer ember – oltása megtörtént.

Fókuszban az idősek

Elkezdődött a legidősebbek oltási kampánya is, amelyben nagymértékben támaszkodnak a háziorvosok segítségére, akik nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek. Müller Cecília elmondta: a Magyarországon engedélyezett összes vakcina megvéd a súlyos megbetegedéstől, és mindegyiknek megvan a helye a rendszerben. Hozzátette, hogy az AstraZeneca vakcináját a hatvan éven aluli, regisztrált krónikus betegeknek szánják.

A vakcina hatásos és biztonságos, ugyanakkor a hatvan éven felülieknél a klinikai hármas fázisban történt vizsgálatban nem vizsgáltak olyan nagyszámú személyt, hogy abból következtetést tudtak volna levonni. Tehát itt a vizsgálatok számszerűségében kell még majd tovább kutatni, vizsgálatokat folytatni, hogy azt tudjuk mondani, hogy bizonyosan a legidősebb életkorban is megvédi ez a vakcina az oltakozót

– mondta, hozzáfűzve, arról van szó, hogy 

a legidősebbeknél az immunrendszer már nem reagál olyan élénken a védőoltásra, mint a fiataloknál.

Tehát ha megkapja valaki a védőoltást, akkor nem feltétlenül alakul ki minden esetben védettség.

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)