A DK cáfolja Fekete-Győrt: nem engedtek a határon túli magyarok ügyében

2021.02.08. 14:28

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke terjedelmes interjút adott az Azonnalinak, többek között az ellenzéki együttműködés részleteiről kérdezték, illetve szó esett arról is, hogy az ellenzéki pártoknak milyen témákban kellett kompromisszumra jutniuk.

Minden párt engedett, az előválasztások és az alapelvek esetében is. Én ezt kompromisszumkészségnek nevezem, és tisztelem a kollégákat érte

 – jelentette ki Fekete-Győr András.

A Momentum elnöke azt is mondta a Demokratikus Koalícióval kapcsolatban, hogy

„nem a legjobb barátja a határon túli magyarságnak”, de a Gyurcsány Ferenc vezette párt „engedett az ötpárti többségnek”.

Fekete-Győr András szerint nem volt erre nehéz rábeszélni a DK-t, mivel

ők is látták, hogy van öt másik párt, ami máshogy gondolkodik erről a kérdésről, és az öt az egy ellen nem a leghálásabb szerepfelosztás.

Azt is hozzátette, hogy az európaiság és az eurózónához való csatlakozás kérdésében pedig a Jobbik tett gesztust a többség felé.

A DK kicsit elcsodálkozott

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese Facebook-oldalán reagált Fekete-Győr állításaira. A politikus azt írja, sokan kérdezték tőlük, hogy mi igaz a Momentum elnökének állításából: azazhogy az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy támogatják a határon túli magyarok szavazati jogát, és erre az ötpárti többség kényszerítette rá a DK-t.

Mivel én vezetem a közös programot előkészítő hatpárti bizottság munkáját, határozottan állíthatom, hogy a közös ellenzéki programalkotó tárgyalásokon nem született ilyen döntés, kicsit csodálkozunk, hogy honnan vette ezt Fekete-Győr András

– fogalmaz Arató Gergely a bejegyzésében.

A DK-s politikus azt is hozzáteszi: az eddigi programalkotó munkában nem „győzött” és nem „vesztett” senki sem, az ellenzéki tárgyalásoknak ugyanis éppen az a lényege, hogy próbálnak olyan közös megoldásokat találni, amelyek mindenkinek megfelelnek.

Erre törekedtek az elmúlt hónapokban, és ebben partner minden párt képviselője a programalkotó bizottságban, illetve ennek a szellemében készültek el a közös kormányzás alapelvei is.

Abban is téved Fekete Győr András, hogy a DK nem barátja a határon túli magyaroknak. Továbbra is azt valljuk, hogy a segíteni kell a határon túli magyarokat abban, hogy a szülőföldjükön boldoguljanak, ezt a DK programja is rögzíti

– hívja fel a figyelmet Arató Gergely, aki azt írja: a közös kormányzás alapelveinek a nemzetre vonatkozó szövegére éppen a DK tett javaslatot, a szavazati jog kérdésével azonban ez a közösen elfogadott dokumentum nem foglalkozik.

Fekete-Győr András egyébként az interjúban nem konkrétan a határon túli magyarok szavazati jogáról beszélt, hanem a velük való együttműködésről.

Sokan kérdeztétek azt, hogy mi igaz Fekete-Győr András állításából, hogy az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy...

Közzétette: Arató Gergely – 2021. február 8., hétfő