Gulyás Gergely: Bár ott tartanánk, hogy vakcina marad a nyakunkon

2021.02.08. 09:39
Nem politikai nyomást látok, hanem azt, hogy még ma is több tucat ember hal meg mindennap – fogalmazott Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert a Népszavának adott interjúban vakcináról, oltási tervről, Szájer József botrányáról és Varga Judit igazságügyi miniszter vagyonnyilatkozatáról is kérdezték.

Zöld út a vakcinának

Mint megírtuk, vasárnap zöld utat kapott az orosz Szputynik V vakcina. Gulyás Gergely elmondta: a magyar hatóságok az oltóanyag használata előtt kétszer is engedélyeznek.

Először dokumentáció alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), utána az oltóanyag birtokában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A kormány döntése azt segíti elő, hogy az oltóanyag eljusson Magyarországra, de az úgynevezett felszabadítást, vagyis az oltóanyag birtokában a vakcina használatának engedélyezését az NNK végzi

– mondta a miniszter, hozzátéve: a vizsgálat teljes körű és alapos, de meglátása szerint az az állítás komolytalan, hogy egy világjárvány közepette ugyanolyan lassan kell engedélyezni a járvány leküzdéséhez elengedhetetlen vakcinákat, mint békeidőben egy új típusú influenzaoltást. Ezt sem az európai, sem az amerikai gyógyszerhatóságok nem gondolják – vélekedett Gulyás Gergely. Arra a kérdésre, hogy a magyar hatóságok komoly politikai nyomás alatt folytatnak vizsgálatot, elmondta:

Nem politikai nyomást látok, hanem azt, hogy még ma is több tucat ember hal meg mindennap. Ez a magyar állam intézményeire is jelent egyfajta nyomást, de ez nem politikai, hanem morális. Ebben a helyzetben rendkívüli gyorsasággal, de megalapozottan kell az illetékes hatóságoknak eljárniuk. Ez nem a kormány érdeke, hanem mindannyiunké.

Szerinte az elmúlt hónapokban nem nagyon volt olyan vakcina, amellyel szemben ne lehetett volna valakit találni, aki aggályokat fogalmazott meg. Emögött sokszor üzleti érdek állhatnak, de – mint mondta – a kormánynak egy feladata van: ahol lehet, szerezzen be vakcinát.

Oltási terv

Arra a kérdésre, hogy miért nem nyilvános az oltási terv, s miért nem kap a lakosság részletes tájékoztatást, Gulyás Gergely elmondta: szerinte minden nyilvános, és mindenki tudhatja, hogy melyik csoportba tartozik. 

Először az egészségügyi és szociális területen dolgozókat oltottuk be, majd a nyolcvan év felettieket, őket követik a hetven év felettiek és a veszélyeztetettek. Meghatározott alapbetegségek fennállása esetén pedig különösen kockázatos csoportba sorolhatók az oltásra regisztráltak. Mindenki tudhatja, melyik kategóriába tartozik

– sorolta. A különösen kockázatos csoportba sorolható beoltandók alapbetegségei között említette a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségeket, de ebbe a csoportba sorolják a transzplantáción átesetteket is.

Rendkívüli jogrend

Arra a felvetésre, hogy tavaly tavasszal a kormány és az ellenzék közötti egyeztetések mindkét oldal szerint rég tapasztalt konstruktív, bizalmi légkörben indultak, de ez „megszakadt”, a miniszter azt mondta: a valóban normálisan indult egyeztetés ott szakadt meg, hogy az ellenzék nem akarta megadni a rendkívüli felhatalmazást a kormánynak határidő nélkül.

Szerettünk volna politikai egyetértést teremteni. Ez formálisan megtörtént, az ellenzék megszavazta az újabb veszélyhelyzetet, de azóta sem számíthatunk tőlük semmilyen méltányosságra. A kormány nem az ellenzékkel, hanem a vírus elleni védekezéssel foglalkozik. Az ellenzéknél ezt nem látjuk, ők továbbra is a kormánnyal foglalkoznak, megszólalásaik alapja kizárólag a politikai haszonszerzés 

– vélekedett Gulyás Gergely. 

Felesleges beszerzés?

Arról, hogy a külügyminisztérium már elismerte, hogy a 16 ezer lélegeztetőgépből, amit 300 milliárd forintért vásárolt a kormány, nyolcezret árulnak, elmondta: nehéz a védekezéshez szükséges eszközök esetén feleslegességről beszélni egy még soha nem tapasztalt, emberéleteket követelő világjárvány idején. Kijelentette:

A vakcinákkal kapcsolatban ugyanilyen helyzetben vagyunk: amit lehet, meg kell venni. Bár ott tartanánk már, hogy a nyakunkon marad vakcina. Ha az egyik oldalon az emberi élet védelme áll, nem tehetem meg, hogy csak addig rendelek meg valamit, amíg az egyes kalkulációk szerint esetleg elegendő.

Szájerről és a rejtett aknákról

Szájer József botránya után többen arról beszéltek, hogy a „rejtett aknákat” el kell távolítani a pártból. Arról, hogy lesz-e olyan, aki esetleg emiatt nem indul képviselőként 2022-ben, Gulyás Gergely elmondta: senki nem állíthatja, hogy ott mindenki hibátlan, tökéletes, minden gyarlóságtól mentes. Hozzátette ugyanakkor:

Mindig arra törekedtünk, hogy világos legyen, mi az, ami elfogadható, eltűrhető (beleértve a magánélet védelmét is), és mi az, ami túl van ezen. És ha utóbbiról tudomást szerzünk, akkor eddig sem haboztunk cselekedni, és ez így lesz ezután is.

Varga Juditról: törvényesen és jó erkölcs szerint

Varga Judit vagyonnyilatkozati botrányáról Gulyás Gergely azt mondta, mivel régóta jól ismeri őket, pontosan tudja, hogy ez az igazság:

Nemcsak törvényesen, de a jó erkölcs szabályait szem előtt tartva jártak el. Varga Judit és családja az én államtitkári felkérésemre jött haza. Tíz év brüsszeli parlamenti tanácsadói munka után az egy éven át járó munkanélküli segély több, mint a magyar államtitkári fizetés. Ez nem helyes, és sokat elmond az uniós intézményekről, de ettől még tény. Ők úgy tervezték az életüket, hogy tíz év brüsszeli munka után hazajönnek, és a Balaton-felvidéken fognak élni.

Modellváltás

A felsőoktatási modellváltásra Gulyás Gergely szerint senki nem kényszerít senkit:

Az egy szem SZFE-n kívül, ahol egy személyi kérdés váltott ki tiltakozást, sehol nem látok hasonlót. A modellváltás évek óta a legjobb, ami az egyetemekkel történhetett. Ez a tudományegyetemek számára csupán egy lehetőség, és nem kötelezettség. Ha úgy akarják, van lehetőségük a modellváltásra, ha úgy látják jobbnak, akkor a jelenlegi formában működnek tovább.