Meg se várták a határidőt, rengeteg embert kirúgnak a FŐKÉTÜSZ-től

2021.02.09. 13:30 Módosítva: 2021.02.10. 08:49
A Fővárosi Önkormányzat segítséget nyújt az állás nélkül maradó alkalmazottainak.

2015-ben döntött arról a kormány, hogy a 2016-tól a kéményseprés állami feladat lesz. Az önkormányzatok 2024-ig kaptak haladékot a szolgáltatás átadására. A főpolgármester-helyettesek keddi online sajtótájékoztatóján elhangzott, a Fővárosi Önkormányzat a jelzett határidőt nem kívánta megvárni, ezért tárgyalásokat kezdeményezett a Belügyminisztériummal arról, hogy a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft.-t (FŐKÉTÜSZ) mind a 321 munkavállalójával együtt átadhassa az államnak. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jelezte, a lakosság számára ingyenes kéményseprési közszolgáltatás évente 2 milliárd forintba kerül, ebből 400 millió az állami támogatás, a többit saját bevételből kell kigazdálkodnia a fővárosnak. 

A Belügyminisztérium a FŐKÉTÜSZ átvételétől elzárkózott, ezért – mint elhangzott – 

a cég 283 munkavállalójától kénytelen megválni.

Kéményseprők nélkül azonban nem lehet kéményseprést végezni. Ezt már a FŐKÉTÜSZ ügyvezető igazgatója, Kovács Balázs tette hozzá, kiemelve, hogy az elbocsátott szakemberek egyedileg csatlakozhatnak a Katasztrófavédelemhez a feladat elvégzésére.

A megállapodás szerint az ingyenes lakossági kéményseprési szolgáltatás 2021 május elsejétől a Katasztrófavédelem hatáskörébe kerül, míg a FŐKÉTÜSZ csökkentett feladatvégzési tevékenység keretében a gazdálkodó szervezetek számára, megrendelés alapján, térítés ellenében végez kéményseprést.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, a Fővárosi Önkormányzat cégeinél és intézményeinél összesen mintegy 28 ezer munkavállalót foglalkoztat, a tavaly felállított Munkába Helyezési Bizottság pedig képes lesz a állásukat vesztett munkavállalók egy részét más fővárosi cégeknél elhelyezni. 

A többiek egyéni, illetve csoportra szabott, képzési, pályamódosítási tanácsadáson vehetnek részt. Az eddig adminisztratív munkakörben dolgozóknak a Budapest Esély Nonprofit Kft. nyújt segítséget.