Még itt sincs a pokoli idő, a Normafát már nem ajánlják

2021.02.09. 18:53

Balesetveszélyessé válhat a Normafa környéke a jég miatt – figyelmeztetett a XII. kerületi önkormányzat kedden.

Budán, a Normafánál reggel óta ónos eső esik, amely ráfagy az utakra és az ágakra is. A jég vastagsága még csak 1-2 milliméter, de már ennyi is letörheti a kisebb ágakat

- olvasható a Hegyvidék önkormányzatának Facebook-oldalán.

A Normafán reggel óta ónos eső esik, mely ráfagy az utakra és az ágakra is. A jég, amelynek vastagsága jelenleg még csak...

Közzétette: Hegyvidék - Több mint kerület – 2021. február 9., kedd

A turista- és sétautak már most is rendkívül csúszósak, ezért a kirándulást és a sportolást nem javasolják. A jegesedést folyamatosan figyelemmel kísérik a Normafa Park és az önkormányzat munkatársai, és ha a romló időjárás balesetveszélyt jelenthet, a kerület korlátozza az erdőlátogatást - közölték. Hozzátették: minderről a hivatalos web- és közösségi oldalaikon folyamatosan tájékoztatnak.

Felidézték, hogy 2014 decemberében, amikor a városban 0 fok körüli hőmérséklet és esőzés volt, a Normafán a több centiméter vastag jég nagy ágakat tört le, villanyoszlopokat és több száz fát döntött ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss veszélyjelzése szerint ismét többfelé - Budapesten is - várható ónos eső.

... és ahol nem lesz jég

Már érkezik Magyarországra északnyugatról az a hidegfront, amely mögött szibériai eredetű légtömeg van. Emiatt viharossá fokozódhat az északnyugati szél, ami teljes mélységében átkeverheti a Balaton vizét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta az Indexnek, hogy a lehűlő fagyos levegő kiváltja a tó jegesedését.

Minden bizonnyal az idei tél leghidegebb periódusa jön – ezt már Németh Lajos mondta  portálunknak. A meteorológus úgy saccolja, legalább egy hétig „vendégül kell látnunk” a szibériai hideget. Arra kérdésünkre, hogy befagy-e a Balaton, azt mondta, hogy valószínűleg igen, lesz rajta valamennyi jég, de arra nagyon kicsi esélyt lát, hogy azon korcsolyázni lehessen.