Megjelent a Szputnyik V alkalmazási előírása

2021.02.09. 18:36

Közzétették az OGYÉI honlapján a Szputnyik V alkalmazási előírását.

A vakcinát elsősorban azok fogják megkapni, akiknek nincs krónikus betegségük.

Az előírásban ugyanis számos olyan egészségügyi állapotot leírnak, amelyek esetében mellékhatásokat eredményezhetne az oltóanyag beadása.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ugyancsak elmondta, hogy

Némi bizonytalanság volt a leiratban, ami arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetén kellő óvatossággal adható.

Az alkalmazási előírásban azt is leírták, hogy a vakcina második komponensének beadását sem javasolják akkor, ha az első dózis beadása után valamilyen súlyos reakció lépett fel (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz). 

Felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy „Az immunrendszert gyengítő (immunszuppresszív) terápiában részesülő betegek, illetve az immunhiányos betegek esetében lehetséges, hogy nem alakul ki megfelelő immunválasz.

Ezért minden olyan gyógyszer, amely elnyomja az immunrendszer működését, ellenjavallt az oltás előtt és után legalább egy hónapig, a csökkent immunválasz kockázata miatt” 

– figyelmeztettek.

A vakcina beadásával járó mellékhatásokat is felsorolták. Közéjük sorolták a rövid ideig tartó, influenzaszerű tüneteket, ízületi és izomfájdalmat, gyengeséget, rossz közérzetet, fejfájást, a bőr elváltozását az oltás helyén. Kevésbé gyakori mellékhatásként írták le a hányingert, emésztési zavart, étvágytalanságot, a regionális nyirokcsomók megnagyobbodását.

Hozzátették: ezek a mellékhatások általában „enyhék vagy közepesen súlyosak, illetve

az injekció beadását követő egy vagy két nap elteltével tapasztalhatók, és általában a következő 3 napon belül elmúlnak”.

Azt is leírták továbbá, hogy az eddigi elemzések szerint a vakcina hatékonysága meghaladja a 91 százalékot. 

A vakcina bejegyzését az európai ügynökségnél még csak ma kérelmezték.

Az orosz oltóanyagból összesen egymillió ember beoltására elegendő dózist vásárolt a magyar kormány.