Németh Lajos: El kell napolni a balatoni korcsolyázást a következő télre

2021.02.09. 14:19

Már érkezik Magyarországra északnyugatról az a hidegfront, amely mögött szibériai eredetű légtömeg van. Emiatt viharossá fokozódhat az északnyugati szél, ami teljes mélységében átkeverheti a Balaton vizét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta az Indexnek, hogy a lehűlő fagyos levegő kiváltja a tó jegesedését.

Minden bizonnyal az idei tél leghidegebb periódusa jön – ezt már Németh Lajos mondta a portálunknak. A meteorológus úgy saccolja, legalább egy hétig „vendégül kell látnunk” a szibériai hideget. Arra kérdésünkre, hogy befagy-e a Balaton, azt mondta, hogy valószínűleg igen, lesz rajta valamennyi jég, de arra nagyon kicsi esélyt lát, hogy azon korcsolyázni lehessen. A szakember elmondta, hogy

legalább 10-15 centiméter vastagságú jég kell, hogy a kijelölt helyeken biztonságosan lehessen közlekedni a tavon. Szerinte ezt a programot jövőre kell halasztani.

Ha öt centiméternyi összefüggő jégtakaró kialakul a Balatonon, a kompközlekedést azonnal leállítják. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatott, hogy a Balaton, nagyobb víztömegénél fogva, általában nehezebben fagy be, mint a Velencei-tó, vagy akár a Balaton körüli halastavak. A jég állapotát az határozza meg, hogy milyen sokáig fúj a szél. Ha a hidegfront utáni fagyos levegő nyugalomba jut, akkor jellemzően éjszaka kialakul a Balaton felszínén az akár tükörsima jégréteg, amely gyorsan hízásnak indul.

Írták azt is, ha a szél nem áll le, akkor a nyílt vízen macskakövekhez hasonló jégkockák alakulnak ki, amelyek előbb-utóbb összetorlódnak és összefagynak. Ilyenkor rücskös, rossz állapotú jég alakul ki. A viharos szélben a partra kicsapó hullámok kifagynak a parti kövekre, növényekre és tárgyakra, látványos formációkat hoznak létre. Figyelmeztettek: ez ilyenkor balesetveszélyes, mert nagyon csúszós lehet a part.

Mikor szabad a tavak jegére lépni?

A jégen való tartózkodást a 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet 5. §-a szabályozza. A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • folyóvizeken és azok mellékágain.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál azt nem tudják biztosra megmondani, hogy a lehűlést követően biztonságosra fagy-e a Balaton jege. Korábban, 2018 februárjában volt erre precedens, és 2017-ben is, akkor 32 centiméteres jégtakarót mértek.