Hétfőtől elnémul a Klubrádió

2021.02.09. 13:17

A Fővárosi Törvényszék keddi ítélete szerint már csak vasárnapig használhatja a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát a Klubrádió, így legfeljebb internetrádióként tud majd tovább üzemelni – értesült a Media1.hu.

a Klubrádió keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította, a csatornát pedig kötelezte 200 ezer forint perköltség és további 35 ezer forint illeték megfizetésére.

A Media1 azt írja: jelenleg elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Klubrádió befejezze sugárzását 2021. február 14-én 23:59-kor, vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián. Bár a Klubrádió fellebbezést nyújthat be, amit várhatóan meg is fog tenni, de jogerős ítélet február 14-ig már nem várható – teszi hozzá a portál.

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

A Media1.hu tudósítása szerint Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, ahol ilyen határozatot hozhat a Médiatanács, és az ilyen bírósági megítélés alá eshet.

A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen, de a frekvencia esetleges visszaszerzése akár hónapokig is eltarthat.

Arató András korábban az Indexnek azt mondta, amíg el nem dől az FM 92,9 MHz frekvencia sorsa, addig az interneten fognak rádiózni.

Tavaly szeptember 11-én közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH), hogy „ismételt jogsértés” miatt nem újítják meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét. A rádió pert indított (ennek született meg most az ítélete), de elindult időközben a kiírt frekvenciapályázaton.

A két másik induló a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. volt, tavaly december végén azonban mindkettőt formai hibák miatt kizárták az eljárásból, így csak a Klubrádió maradt versenyben a frekvenciáért, bár tőlük is hiánypótlást kértek.

Idén januárban az NMHH Médiatanácsa felfüggesztette a frekvenciapályázatot, mert fellebbezés érkezett a Médiatanács döntése ellen a grémium vélt jogsértéseire hivatkozva. Január végén szintén a Media1.hu számolt be arról, hogy a Spirit FM-et működtető, az ATV Csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület visszavonta a pályázatát.