Fitneszfavágókat keresnek Zalaszentgróton

2021.02.10. 13:58
A Covid-fertőzés sokakat elkedvetlenít, de vannak, akik a nehéz körülmények között is megtalálják a lezárások falán a segítségnyújtás lehetőségének apró réseit.

A múlt héten bemutatott kocsmamentési akció nyomán azokban is megmozdult valami, akiknek az egzisztenciáját nem sodorták közvetlen veszélybe a kényszerű védekezési intézkedések, de kellően közelről láthatták, milyen veszteségeket okoz az, amikor komplett szolgáltatási szektorok húzzák le a rolót. 

Uszodák, sportpályák, edzőtermek, egyszóval az egészségipar jelentős része is lehetetlen helyzetbe került. Meglehetősen nagy indulatokat kavart azoknak az edzőtermeknek a története, melyeknek vezetői a nyitvatartás érdekében kerestek a legalitás és jó ízlés határmezsgyéjén kiskapukat. A szerkesztőségüknek levelet író zalaszentgróti sportegyesület elnöke – akinek fitneszterme november 10-e óta ugyancsak zárva van –, azonban egy egészen más irányba indult el.

Kis város, kis edzőterem, de így is 30-40 amatőr sportoló érzi magáénak a helyet, amely 24 éve indult a semmiből – mondja Baranyai Attila. Korábban voltak országos versenyeredményeik is ifjúsági és masters kategóriában, az utóbbi időben leginkább szabadidős sportolás helyszíne a vasúti szárnyvonal végállomásán, a hajdani áruraktárban kialakított fitneszterem. 

A járvány hosszú hónapjai és a kényszerű zárás először elkeseredettséget okozott, januárban azonban egy nem mindennapi ötlet inspirálója lett.

Ekkor határozták el, hogy a testmozgás régi formáját újra divatba hozzák. Mivel a felhalmozódott energiák leadására az edzőtermekben most nincs legális lehetőség, más területen, és főleg más eszközökkel próbálják meg hasznosíttatni az izommunkát.

A közösségi és környezeti felelősségvállalás amúgy sem áll távol a nonprofit egyesület vezetésétől. Első megmozdulásuk még 2010-ben a vasúti közlekedés visszaállítása melletti tüntetésnek indult, de zöldakcióba fordult át: hiszen a takaros vasútállomás előtti kis teret fásították. Zalaszentgróton ugyan azóta sincs vasúti összeköttetés, de ha már így alakult, megpróbálták legalább a környéket szebbé tenni. Így az állomás melletti, 7000 nm-es Béke ligetet támogatói és pályázati forrásokból felújították, elültettek 150 cserjét és 40 fát a városban született gyermekek részére.

Az akkori fáradságos és kitartó munkára visszaemlékezve, most arra biztatják a kisváros tetterős fiataljait, hogy

nézzenek körül az utcájukban, a környékükön, kopogtassanak be az idősekhez, és kérdezzék meg, hogy van-e fizikai erőt igénylő, ház körüli munka: favágás, hólapátolás, egyéb kihívást jelentő feladat.

Ha találnak ilyen lehetőséget, ne tétlenkedjenek, hiszen a legalább négy óra elvégzett önkéntes munkát (a támogatott néhány soros igazolása és egy, a munkát bemutató szelfi illusztrálásával)

az újranyitási időszakban a Zalaszentgróti FitneszKlub vezetése egy hónapra szóló kondibérlettel honorál.

Kaptak már érdeklődő üzeneteket, de amint Attila hangsúlyozta, a kezdeményezés részletei további csiszolásra várnak, és keresnek együttműködő/koordináló partnereket is. Ezzel együtt remélik, hogy a fiatalokat nemcsak a krómozott edzőgépek, hanem a másokért tenni akarás is képes megmozgatni.