Hidegbetörés: útra kelni szánkóval vagy lánctalpassal a legbiztonságosabb

DSC 6663
2021.02.10. 21:46
Csütörtökön erőteljes hidegbetörés érkezik Magyarországra. A fagyhullám egész hétvégén kitart. Helyenként akár mínusz 20 fok alá eshet a hőmérséklet. Óránként 100 kilométeres erősségű szél is lehet a Dunántúlon. Persze ez nem szokatlan, ritka jelenség februárban.

Magyarországon az utóbbi időben nem ritka a pár napon belüli gyors hőmérsékletváltás telente. A mérések 1901-es kezdete óta, 1929-ben volt a leghidegebb február tizedike, akkor mínusz 30 fokot mértek Kecskeméten. A legmelegebb február 10. pedig 1958-ban volt az akkori Csongrád megyei Ásotthalmon, 19,2 fok.

A népi bölcsesség szerint február 14-én a verebek hangos csivitelése a jobb idő közeledtét jelzi.

Valentin-napon mínusz 3 és mínusz 10 között lesz az átlaghőmérséklet, a jó idő még várat magára.

Kapcsolódó

Kilenc kritikus ponton már túl van a klímaváltozás

A jégmezők zsugorodása, a permafroszt olvadása, az esőerdők pusztulása is jelzi, hogy nagy a baj.

Mennyire gyakori Magyarországon a szélsőséges hőingadozás?

Mivel az időjárásról beszélünk, az időjárás szón van a hangsúly – mondta az Indexnek Pártai Lucia meteorológus. Semmi rendkívüli nincs változásban, hogy hol tavaszias, hol télies az idő. A magassági áramlással frontok jönnek, mennek. Ez természetes.

Mivel a sarkköri hideg légtömegek nehezebben mozdulnak, ezért ritkább jelenség Közép-Európában a fagyos téli időszak

 – mondta.

 nap  Celsius fok  év  település
Február 11. (minimum)  -33,0  1929  Kecskemét (Miklóstelep)
 Február 11. (maximum)  +20,1  1958  Ásotthalom
 Február 12. (minimum)  -27,0  1935  Jászberény
  Február 12. (maximum)  +22,9  1998  Rábagyarmat
 Február 13. (minimum)  -27,3  1935  Ásotthalom
  Február 13. (maximum)  +21,8  1998  Rábagyarmat

Amikor megbénult az ország

A sarkvidéki hideg azért annyira ijesztő, mert itthon már egy kisebb havazás is képes komoly fennakadásokat okozni. Egy nagyobb havazás már országos problémát idézhet elő. Az elmúlt évek ilyen típusú hókatasztrófáját 2013. március 15-én élte át az ország, amikor mindenkit váratlanul ért a napokkal előre jelzett havazás.

Országszerte több mint 14 ezer embert és 3720 autót kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Páncélozott járművekkel menekítette a hadsereg az autópályán rekedteket. A katasztrófavédelem 754 műszaki mentést hajtott végre. Ráadásul 270 ezer embernél jelentkeztek áramszolgáltatási problémák. A hatóságok mellett az önkéntesek traktorokkal, forró teával és szállással segítették a bajba jutottakat. 

Kapcsolódó

Emberemlékezet óta nem volt ilyen bénázás

Az autósok és a hatóságok sem hitték el, hogy a Nyugat-Európában tomboló havazást komolyan kell venni. Elmaradt kamionstop, katasztrofális katasztrófavédelem, hazugsággal nyugtató Orbán – így fordult káoszba az ünnep.

1987

A XX. század egyik legemlékezetesebb magyarországi hókatasztrófája 1987-ben bénította le napokra az országot. A sarkvidéki tél erős havazással és óránként 100 kilométeres széllökésekkel söpört végig a Kárpát-medencén. A városokban összeomlott a közlekedés, az M7-es autópálya jégsivataggá vált, Székesfehérvár pedig a hó fogságába került. Honvédségi lánctalpasokkal mentették az utakon ragadt embereket. 

Nemcsak a falvakat, hanem megyényi területeket zártak el a hatalmas hótorlaszok.

Budapesten a fogaskerekű fékrendszere is elfagyott akkor, emiatt két szerelvény rohant egymásba az Esze Tamás iskola megállónál. A Svábhegyről ereszkedő vonat megállíthatatlanul gyorsult a lejtőn, majd a hegymenetben haladó szerelvénybe csapódott. Mindkét vonatvezető meghalt, és nagyon sok volt a sérült. A napokig tartó havazás országos gondokat okozott, majd ónos esőbe fordult át, ami tovább húzta a válságot. Az 1987-es januári tél sokak számára maradt emlékezetes.

Kapcsolódó

A tél, amikor tankok indultak a gyerekekért

Kit érdekelt a hó, ha a tanúk hazatolják frakkban az esküvői autót? Ráadásul rövid időre mintha csomóan megint normálisak lettek volna: az Iszonyú Nagy Tél 30 év után az Index olvasóinak folklórjában.

Vörös kód? 

Idén a sarkvidéki lehűléssel várhatóan nem dől meg a hidegrekord, de a hőérzetet tovább rontja majd az erős nyugati, északnyugati szél. Bár az OMSZ még nem adott ki figyelmeztetést, csúszós utakra lehet számítani. Az extrém hideg pedig a fűtésben, valamint az energiaszolgáltatásban is hozhat fennakadásokat. Remélhetőleg az idei első komoly hideghullám nem okoz majd olyan gondokat, mint amilyenekkel majdnem 35 éve kellett szembesülnünk.

Apró odafigyelés életet menthet

Kérdésünkre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt írta: 

Krízisidőszakban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megerősített utcai szolgálattal látja el a közterületeken, parkokban, kapualjakban éjszakázó embereket. 

A Szeretetszolgálat hajléktalanellátó intézményeiben senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt.

A szállók, éjjeli menedékhelyek, valamint nappali melegedők meghosszabbított nyitvatartással működnek. A rendkívüli hideg időjárás miatt a Szeretetszolgálat újabb krízisférőhelyeket nyit. Ha azok is megtelnének, akkor más intézményeiben alakít ki további férőhelyeket, hogy a rászoruló emberek melegben tölthessék az éjszakát.

A hajléktalan embereket ellátó diszpécserszolgálatok 24 órában várják a segítségkérő hívásokat. Budapesten a 06 1/338-41-86-os számon tehetnek bejelentést, ha földön fekvő, átázott ruhájú embert látnak. Ebben az esetben kérjük, álljanak meg, és szólítsák meg a földön fekvő embert, hívják a diszpécserszolgálatot, és a Szeretetszolgálat munkatársa segít, hogy milyen kérdéseket tegyenek fel. A diszpécserszolgálat krízisautót küld a helyszínre.

A Szeretetszolgálat kiemelte: 

csapadékos időben a szabadban éjszakázó emberek fokozottan veszélynek vannak kitéve, hiszen a vizes ruházatban gyorsabban kihűlhetnek, kaphatnak súlyos betegségeket vagy szerezhetnek soha nem gyógyuló végtagsérüléseket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ajánlásai, ha a rendkívüli hidegben földön fekvő embert látnának:

  • Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül vagy fekszik.
  • Szólítsuk meg! Kérdezzük meg, nincs-e szüksége segítségre. Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.
  • Ne habozzunk cselekedni! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot vagy a 112-es segélyhívót.

A regionális diszpécserszolgálatok elérhetőségei megtalálhatók a www.maltai.hu főoldalán.

Kapcsolódó

Hová tűntek a nagy havazások?

Nem tűntek el, bármikor emelkedhetnek hóakadályok. Az adatok szerint azonban némileg enyhülnek a telek. És nagyon változékonyak.

 Borítókép: ORFK Fotós: H. Szabó Sándor