Karácsony Gergely: Az elmúlt tíz év politikája miatt a szégyenlista élére kerültünk az unióban

2021.02.10. 15:08

Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió által biztosított Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásai végre ne kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálják – írta Karácsony Gergely főpolgármester a saját Facebook-oldalán.

Elengedhetetlennek tartom, hogy a járvány és a gazdasági válság okozta kihívásokkal szembesülve, sok százezer magyar munkavállaló és vállalkozás jövőféltésére reagálva, a kormány változtasson az európai források felhasználásával kapcsolatos eddigi gyakorlatán. Az elmúlt 10 év politikája miatt ugyanis Magyarország az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére került. Változást indokol az a tény is, miszerint a magyar költségvetés gazdaságvédelemre szánt forrásainak jelentős részét olyan célokra költötték, amelyeknek sem a gazdaság védelméhez, sem a munkahelyek megőrzéséhez semmi közük nincsen.

A változás, az új politika alapja a partnerség és a bevonás. Ez miniszterelnök úr számára immár nem lehetőség, hanem kötelesség.

Szeretném hinni, hogy a kormány nem úgy jár el a helyreállítási támogatás felhasználásakor, mint ahogyan a következő hét év uniós költségvetésében szereplő források elosztását tervezi a fővárosban: Budapest valós igényei, a főváros hosszú távú jövőjét szolgáló fejlesztések helyett, a megválasztott városvezetés megkerülésével nagyobb részt presztízsberuházásokra, lopakodó olimpiára költenék a pénzt.

Szeretném hinni, hogy a kormány nem követte el ismét azt a hibát, hogy a helyreállítási támogatásokról megint csak politikai alapon, kizárólag kormánypárti polgármesterekkel folytatott egyeztetéseket, mert ez azt a látszatot erősítené, mintha a kormány első- és másodrangú polgárokra, első- és másodrangú településekre osztaná fel az országot, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen lenne

– írja nyílt levelében a főpolgármester.