Egyre közelebb ér a határhoz a veszettség vírusa

2021.02.10. 13:59

Néhány hónap leforgása alatt immár harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határ térségében, Szatmár megye területén.

Tavaly év végén egy kutyában és egy szarvasmarhában, majd 2021. február elején egy vadon élő rókában mutatták ki az emberre és állatra egyaránt veszélyes vírust.

Az esetek közelsége miatt hazánkban is fokozott figyelmet kell fordítani a veszettség elleni védekezésre, a védőoltások beadatására – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Kapcsolódó

Csalétekkel a veszettség ellen

A Nébih tapasztalata szerint a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede fogyasztotta el a csalétket.

Habár Romániában a rókaimmunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően a veszettség egyre inkább visszaszorul, a fenti példák a fertőzés szórványos jelenlétét támasztják alá.

Kapcsolódó

Budapest segíti Kijevet a veszettség elleni harcban

A szállítmány értéke több mint 22 millió forint.

A fertőzött vidékkel szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken már megkezdődött a rókák fokozott vizsgálata.

A Nébih által kijelölt vadásztársaságok kötelesek minden egyes elejtett vagy elhullottan talált rókát laboratóriumi vizsgálatra küldeni a következő két hónapban.

A hivatal hangsúlyozza: Magyarországon idén sem találtak veszett állatot. A kór legutóbb 2017-ben bukkant fel hazánkban.