Kezd befagyni a Balaton, de korizásról még szó sem lehet

2021.02.11. 14:05

A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer per órás erősséget.

Egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon 

– közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel. A meteorológus kifejtette: az észak-északnyugat felől érkező viharos erejű széllökések és a Balaton magas vízállása miatt főként a déli-délnyugati partrészeken lehet számítani arra, hogy a kicsapódó víz ráfagy a kövekre, padokra, sétányokra.

Kapcsolódó

Németh Lajos: El kell napolni a balatoni korcsolyázást a következő télre

Befagyhat a Velencei-tó és a Balaton is, de nem lesz biztonságos.

Arról is beszámolt, hogy jelenleg még plusz 1,6 Celsius-fokos a víz hőmérséklete, de a szél miatt gyorsul a lehűlése. A kitartó hidegben hétvégén már a nyílt vízen is megjelenik majd a jég. A szél miatt várhatóan töredezetten fagy be a tó felszíne, de egyelőre nem tudni, milyen vastag lesz a jég.

Kapcsolódó

Megjött a sarkvidéki fagy, és még esik is

Egyre kevesebb a csapadék, de mínuszokból nem lesz hiány.

A vizugy.hu adatai szerint a Balaton átlagos vízszintje csütörtök reggel 121 centiméter volt. Ez csaknem 10 centiméterrel meghaladja a februári időszakra meghatározott üzemi vízszintmaximumot. Az erős szél miatt a délelőtti órákban a déli parti Balatonmáriafürdőn 133, Fonyódon 129 centiméteres vízállást is mértek. A Sió-zsilipen két hete tart a víz leeresztése, amelynek intenzitását szerda óta növelték. Jelenleg másodpercenként 20 köbméternyi vizet engednek le a Balatonból a Sióba.

Kapcsolódó

Nyakunkon a pokoli fagy, mindenhol mínuszok lesznek

Csekély vigasz, hogy lesz, ahol kisüt a nap.  • Hírek
  • Hírek