Vitatéma lesz a Klubrádió helyzete az Európai Parlamentben

2021.02.11. 17:46

A magyar és a lengyel média helyzetét is megvitatja az Európai Parlament márciusi plenáris ülésén. – számol be róla a Népszava. A döntést az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló elnökök konferenciája, vagyis a házbizottság hozta meg csütörtökön.

Az Európai Néppárt (EPP) a napokban javasolta, hogy a képviselő-testület sürgősen tűzze napirendjére a lengyel kormánynak a szabad sajtó elhallgattatását célzó intézkedései nyomán előállt helyzetet. A Szocialisták és Demokraták politikai csoportja a házbizottság ülésén harcolta ki, hogy ezzel párhuzamosan vitassák meg a magyar médiaszabadságot sújtó friss fejleményeket, elsősorban a Klubrádió működését ellehetetlenítő kormányzati lépéseket.

Az Európai Bizottság is vizsgálja, hogy a Klubrádió sugárzásának megszüntetéséhez vezető döntés nem sérti-e az uniós jogot. Gulyás Gergely szerint nem történt jogsértés, a kormánynak semmi köze az ügyhöz, a miniszter hisztériakeltésnek nevezte Klubrádió melletti nemzetközi kiállást.

Az újság emlékeztet arra, hogy a varsói kormány új médiatörvény-javaslata szerint a médiacégeknek 2-15 százalék közötti adót kellene fizetniük reklámbevételeik után, ami a bírálók szerint a kritikus sajtótermékek kivéreztetéséhez vezethet. Emiatt szerdán 40 lengyel médium sötétbe borult és adásszünettel tiltakozott a jogszabály-tervezet ellen.

Ahogyan arról az Index már beszámoltFővárosi Törvényszék keddi ítélete szerint már csak vasárnapig használhatja a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát a Klubrádió, így legfeljebb internetrádióként tud majd tovább üzemelni. 

Arató András korábban  az Indexnek azt mondta, amíg el nem dől az FM 92,9 MHz frekvencia sorsa, addig az interneten fognak rádiózni.