Dobrev Klára: Kormányváltás után visszaadjuk a nyugdíjasok becsületét

2021.02.12. 14:55

Az Európai Parlamentben elkezdődött az európai minimálnyugdíj-szabályozás kidolgozása – közölte Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a „Becsüljük meg a végigdolgozott életeket!” című online konferencián.

Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke kiemelte, hogy az Orbán-kormány a GDP 7 százalékát fordítja nyugdíjakra, míg a 2010 előtti kormányok a GDP 10,5 százalékát költötték az időskori ellátásra. Az EP-képviselő szerint ma Magyarországon óriási az időskori elszegényedés kockázata. Ez a nyugdíjas korosztály 3,7 százalékát érintette 10 éve, 2019-ben viszont már több mint 11 százalékát – tette hozzá.

a LENGYEL, a SZLOVÁK VAGY a CSEH NYUGDÍJAS TÖBBET TUD VÁSÁROLNI a nyugdíjából, MINT MAGYAR TÁRSAI.

Történik mindez annak ellenére, hogy Magyarország nyertese volt a világgazdasági folyamatoknak  mondta. 

Hozzátette: a nyugdíjasok megélhetésének az ártott legtöbbet, hogy 2010 után a kormány elhagyta a svájci indexálást. Az EP képviselője szerint, ha a gazdaság és a bérek is növekednek, akkor a kedvező folyamatokhoz kellene igazítani a nyugdíjak emelését is.

Együtt sírunk, együtt nevetünk. 

Hangsúlyozta: ha csak az inflációt követve emelkednek a nyugdíjak, akkor folyamatos stagnálásra ítéljük azokat, akik ledolgoztak egy életet.

Kapcsolódó

Egymást vádolja a nyugdíjasok megtévesztésével a DK és a Fidesz

A DK szerint elégtelen a 13. havi nyugdíj, a Fidesz szerint a baloldal a 2008-as válságban magára hagyta a nyugdíjasokat.

Dobrev Klára kijelentette, ha az ellenzéki együttműködés kormányra kerül, akkor 2022 után visszatérnek a svájci indexáláshoz. A politikus szerint megalázó, ami a rokkant- és a szolgálati nyugdíjasokkal történt. A magánnyugdíjpénztárak felszámolását pedig a dolgozók kirablásának nevezte.

Felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament elfogadta azt a dokumentumot, amely kimondja: el kell kezdeni az európai minimálnyugdíj-szabályozás kidolgozását. Az Európai Bizottság pedig konzultációt indított, hogy felmérjék a kontinens nyugdíjasainak helyzetét.

Dobrev Klára szerint az időskori szegénység mellett az elmagányosodás fenyegeti leginkább a magyar a nyugdíjasokat.

A kormányváltás után elsőrendű feladatunknak tekintjük, hogy visszaadjuk az idős korosztály becsületét és tisztességét

– hangsúlyozta. 

A politikus leszögezte:  

Idősebbek nélkül nincs egészséges család, és nincs egészséges társadalom 

Mindenkinek kötelessége elősegíteni, hogy egy tisztességesen végigdolgozott élet után senkinek ne legyen olyan problémája, hogy miből vesz ennivalót, ha már kiváltotta a gyógyszereit

– mondta Dobrev Klára. 

Kapcsolódó

Pulzus: ők lehetnek Orbán ellenzéki kihívói 2022-ben

A többség nem tudja, akik mégis, többnyire Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt nevezték meg.