Márki-Zay is kéri, hogy ne éljenek az iparűzésiadó-kedvezménnyel

2021.02.12. 21:00

Az idén 15,273 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik a hódmezővásárhelyi önkormányzat, melyről a település személyeskedést sem nélkülöző közgyűlésén egyeztek meg, a rendelet azt követően lép hatályba, hogy Márki-Zay Péter polgármester aláírja – adta hírül az MTI.

A híradásból kiderül, hogy a város közgyűlésén számos dologról értekeztek, többek között elhangzott, hogy 

kétszáztízmillió forinttal nőtt az önkormányzat állami támogatása, a kormányzati elvonások és a megörökölt problémák azonban nehezítik a gazdálkodást.

Ezen felül az erre az évre tervezett iparűzésiadó-bevétel a tavalyi 3,2 milliárd forintról 2,5 milliárdra csökkent, a parkolási bevételek kiesése mínusz 60 millió forintot jelent és az önkormányzati cégek működésének támogatására a gazdasági visszaesés miatt félmilliárd forintot kell fordítani.

Arról is egyeztettek, hogy az önkormányzat 4,6 milliárd forintot fordít idén fejlesztésekre, a tervek szerint jelentős beruházások valósulnak meg uniós támogatással, valamint a Modern városok program keretében.

A város polgármestere azt mondta, a bevételek között számolnak – más megyei jogú városokhoz hasonlóan – 1,38 milliárd forint állami támogatással és 600 millió forinttal a kieső helyiadó-bevételek kompenzálására. Márki-Zay Péter szerint, ha ezt az önkormányzat nem kapja meg, nemcsak fejlesztések maradnak el, hanem működési problémák is lehetnek Hódmezővásárhelyen.

A városvezető hangsúlyozta, hogy, levélben kérik a helyi kis- és közepes vállalkozásokat, hogy ne éljenek a kormány által nekik biztosított ötven százalékos iparűzésiadó-kedvezménnyel.

A közgyűlésen Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) képviselő kifogásolta, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés, példaként említve, hogy a polgármesteri hivatal húszezer hűtőmágnest készíttetne az önkormányzati képviselők elérhetőségeivel. A politikus helytelenítette, hogy 

a költségvetésben anélkül számolnak csaknem kétmilliárd forint állami többlettámogatással, hogy arról kormányzati döntés született volna,

de maga is szorgalmazta, hogy Hódmezővásárhely kapjon 1,38 milliárd forint támogatást.

Napirend előtt Benkő Zsolt elmondta, frakciótársaival a kormányhoz fordultak annak érdekében, hogy az önkormányzat helyett az állam valósítsa meg  a helyi szennyvíztisztító korszerűsítését azért, hogy az eleget tudjon tenni a környezetvédelmi előírásoknak, és ne kerüljön a határértékeket meghaladó szennyezés az élővizekbe.