Életbe lép a vörös kód, mínusz 20 foknál is hidegebb lehet Magyarországon

2021.02.12. 06:36

Többfelé mínusz 10, de néhol akár mínusz 20 foknál is hidegebb lehet ma. Délelőtt 10 órakor életbe lép a vörös kód, a hajléktalan embereket adott esetben fogadniuk kell a nem számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adta ki a másodfokú, míg Heves megyére az elsőfokú figyelmeztetést a hideg veszélye miatt.

Heves megyében arra kell készülni, hogy mínusz 15, míg Borsod és Nógrád megyében akár mínusz 20 foknál is hidegebb lehet.

Az előrejelzés szerint másutt jellemzően mínusz 14 és mínusz 8 fok között alakulnak a minimumok. A csúcsértékek országszerte mínusz 8 és mínusz 1 fok között várhatók. A hétvégén is hasonlóan alakul a hőmérséklet.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért felelős államtitkára korábban azt mondta:

a vöröskód-jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

Fülöp Attila kiemelte, a vörös kód jelzése különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kért mindenkit, hogy ha bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok ide kattintva elérhetők.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön azt közölte: a következő éjszakákon a hajléktalan embereket segítő szervezetek többszörös kapacitással lesznek kinn, a főváros utcáin a hajléktalan emberek védelme és elhelyezése érdekében.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte: szükség esetén új krízisférőhelyeket alakítanak ki, és megerősített utcai szolgálat gondoskodik az utcán éjszakázó rászorulókról.

Mivel a hideg idő még napokig kitart, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kérte az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Előtte pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalain. Narancs riasztás esetén aki teheti, inkább ne induljon útnak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a természetjárókat, hogy egyelőre ne induljanak el az erdőkbe.  • Tippek
  • Lakáshitel