Brüsszeltől várják, hogy megvédje a kormánytól az uniós újjáépítési forrásokat

2021.02.13. 14:09 Módosítva: 2021.02.13. 15:41

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István a Facebookon tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen fordul az Európai Bizottsághoz, hogy megvédje a Magyarország számára elkülönített, mintegy 5472 milliárd forintnyi támogatást. 

Az MSZP politikusa elmondta, hogy a támogatás lehívását konkrét feltételekhez kötik, azaz a kormánynak a következő hetekben be kell nyújtania egy úgynevezett nemzeti reformtervet, Magyarország újjáépítésének programját.

Ehhez a dokumentumhoz azonban csatolnia kellene egy mellékletben a társadalmi partnerek, például az önkormányzatok, szakszervezetek és civil szervezetek véleményét.

A magyar kormány ezt a tervet még a saját 133 bátor országgyűlési képviselőjének sem mutatta be a parlamentben; nem hozták be parlamenti vitára

– emlékeztetett Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a kormány nem küldte meg a részletes programjavaslatokat és a „költési tervet” sem.

Emiatt fordult Brüsszelhez a két politikus, aki Ursula von der Leyennek, a bizottság elnökének írt levelet. Azt kérik tőle, hogy 

részletesen vizsgáltassa ki, folytatott-e társadalmi párbeszédet a kormány, s azt is, hogy valóban a legfontosabb célokra fordítják-e a forrást. 

Kapcsolódó

No comment – így reagált az Európai Bizottság a magyar közbeszerzési ügyre

A Reuters szerint az EB a magyar közbeszerzési törvény módosítását kérte uniós forrásokért cserébe.