Csalók próbálnak meg koronavírus elleni „csodaszereket” eladni az interneten

2021.02.13. 07:00

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen személyek koronavírus elleni „csodaszereket” próbálnak meg értékesíteni a lakosság részére – tájékoztat róla a police.hu.

Egy dologban biztosak lehetünk: a koronavírust egy csapásra megszüntető csodakészítmények nem léteznek, a fertőzés megelőzésére valóban alkalmas védőoltásokhoz pedig kizárólag az állam által felügyelt úton juthatunk hozzá 

– fogalmazzák meg a rendőrök.

A rendőrség figyelmeztet rá, hogy a minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést vagy annak bármely szövődményét. Ezen felül a nagyobb hitelesség elérése érdekében 

az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak a hirdetéseikben.

A rendőrök hangsúlyozzák, hogy amikor nagyobb figyelmet fordít az ember az említett weblapokra gyorsan kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl

sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem találhatunk semmilyen ellenőrizhető adatot,

a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg. A bűnözők egyedüli célja ezekkel a hirdetésekkel, hogy minél több állampolgártól csaljanak ki pénzt.

Azt is kiemelik a rendőrök, hogy ha a csalók végül küldenek is valamilyen terméket, annak 

forrásáról és az abban lévő hatóanyagok összetételéről és hatásáról semmilyen ellenőrizhető adat nem állapítható meg.

A kibernyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítésekor minden esetben nyomozást indítanak az üzemeltető személyek azonosítása és felelősségre vonása céljából, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal a weboldalak internetről történő mielőbbi eltávolítása érdekében.

A rendőrség szerint a legfontosabb, hogy internetfelhasználóként mindenki

tisztában legyen a veszélyekkel és idejekorán felismerje a hamis koronavírus-gyógyszerekre építő átveréseket.

Az egyenruhások nyomatékosítják, hogy bármely hirdetés, amely ismeretlen forrásból származó csodaszereket ígér az csupán átverés. Mind a pénztárcánk, mind pedig az egészségünk megőrzése érdekében kerüljük el ezeket! – hívta fel a figyelmet a rendőrség.