Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Rossz hírt hozott Szél Bernadett

2021.02.13. 16:54

Az asztraveci belorusz atomerőmű biztonsági kockázatok és műszaki hiányosságok miatti leállítását követeli az Európai Parlament – adta hírül Szél Bernadett független országgyűlési képviselő friss Facebook-posztjában. 

És ennek mi köze van a magyarországi atomerőmű bővítéséhez, miért állítja a képviselő, hogy „rossz hír érkezett Paks2 híveinek”?

azért, mert a belorusz létesítmény a Paks2 mintaerőműve,

és amióta novemberben megkezdték az asztraveci erőmű próbaüzemét, többet állt, mint amennyit ment. A gyakori vészleállások és műszaki hibák immár Európa-szerte aggodalmat keltenek, de a legjobban Litvániában tartanak a problémás kísérleti reaktortípus beüzemelésétől, mivel mindössze 50 kilométerre található a litván fővárostól, Vilniustól – olvasható a bejegyzésben.

Rossz hír érkezett Paks2 híveinek: a belorusz mintaerőmű leállítását követeli az Európai Parlament. Konkrétan a...

Posted by Szél Bernadett on Saturday, February 13, 2021

Félnivalója ugyanakkor Magyarországnak is van, Orbán Viktor ugyanis 2014-ben – tudjuk, verseny nélkül, a nyilvánosság kizárásával – ugyanezeknek a VVER-1200 típusú blokkoknak a magyarországi felépítéséről állapodott meg Putyinnal

– írja Szél Bernadett. 

Kiemelte továbbá:

  • Az EP-képviselők, akik nagy többséggel fogadták el a belorusz erőmű beindítását elítélő határozatot, nemcsak azt kifogásolták, hogy az új, nem kipróbált technológia súlyos kockázatokat rejt egész Európa nukleáris biztonságára, hanem azt is, hogy az orosz Roszatom és a megrendelő belorusz kormány még a legalapvetőbb információkat sem osztja meg a külvilággal az ismétlődő üzemszünetekről és a berendezések meghibásodásáról.
  • A legnagyobb problémaforrás maga a kiforratlan konstrukciójú erőmű, amit eddig sehol, így Magyarországon és Finnországban sem tudtak az uniós normáknak megfelelően engedélyeztetni.

Ha tartjuk Paks2-t, néhány év múlva ugyanott fogunk tartani, mint a beloruszok: lesz egy használhatatlan orosz atomerőművünk, amelynek 12 milliárd eurós ára fájóan hiányzik majd a magyar államkasszából. Úgyhogy a kormányváltás alap, a zöld irány pedig a biztonságos jövő záloga!

 – zárja sorait az országgyűlési képviselő.