Újranyíló falusi kisboltok – most minden kiderül!

2021.02.13. 16:58

Már megismerhető a falusi kisboltok támogatásának részletszabályait tartalmazó rendelet. A Magyar Közlönyben megjelent részletes szabályokból kiderül, hogy a 45 milliárd forintos kerettel indított pályázati kiírásban mekkora összegű állami támogatás igényelhető, a pályázatot hova lehet benyújtani, illetve milyen jellegű beruházásokra igényelhetnek pénzt a vállalkozások. 

A program első pályázati kiírása a 2 ezres lélekszám alatti településeken működő, újonnan nyíló vagy újranyitó kisboltoknak szól, amelyek akár 60-70 millió forint támogatásban is részesülhetnek. 

Ahogy arról az Index már beszámolt, hétfőn tíz órától megjelennek a Magyar Falu Program első pályázati kiírásai önkormányzati ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra, jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 

A kormány célja a kistelepülések népességmegtartó erejének növelése, a falvakban élők életszínvonalának emelése és a helyi gazdaság élénkítése, ezért döntött a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a Magyar Falu Program bővítéseként az új támogatásról.