Hordókban ásták el a félmilliárdos sikkasztásból származó pénzt

2021.02.15. 21:06

Pénzmosás miatt egy év tíz hónap és négy év három hónap közötti szabadságvesztésre ítélt négy embert nem jogerősen a Miskolci Törvényszék. A vádlottak sikkasztásból származó csaknem 500 millió forintot próbáltak legalizálni.

A bíróság szerint a négy vádlott csaknem 500 millió forint elrejtését vállalta egy Thaiföldre szökött ismerősük kérésére. Az összeg egy pénzszállító cégtől származott. Mivel a vádlottak tudták, hogy ekkora összeget nem egyszerű tisztára mosni, a bankjegyeket műanyag hordókban helyezték el, majd a hordókat az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták. Az elásott bankjegyek egy része viszont elázott, ezeket sérült bankjegyekként váltották be budapesti és miskolci bankfiókokban, több mint hatvanmillió forint értékben.

A pénz egy részéből később sporteseményekre fogadtak, szlovákiai kaszinókban próbáltak szerencsét, és így még haszonra is szert tettek. Az elsőrendű vádlott értékes gépkocsit vásárolt, és nagy értékű életbiztosítást kötött. A többi vádlott ingatlant vett, illetve hiteleiket törlesztették.

A bíróság a szabadságvesztés mellett a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is elrendelt, 20 és 226 millió forint közötti összegben. A negyedrendű vádlott esetében a vagyonelkobzás két ingatlanra vonatkozik.