SZFE-ügy: az egyesület lemond az új épületről, csak vesztesek vannak

2021.02.16. 16:12 Módosítva: 2021.02.16. 16:51

Kedden lemondott a pályázaton elnyert Damjanich utcai ingatlan bérleti jogáról a FreeSZFE Egyesület. Aujeszky Nóra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori hallgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy alkotóműhelyük a szemeszter végén költözik ki az ingatlanból, addig kell új helyszínt találniuk a tanulói és alkotói feladatok ellátásához, illetve a nyilvános pályázatukban is körvonalazott tervek és víziók megvalósításához. 

A hangsúlyozottan bázisdemokratikus keretek közt működő, autonóm, független közösség döntésének célja az SZFE 155 éves szellemiségének megőrzése. Aujeszky a távozás okaként az épület körül kialakult heves politikai csatározást jelölte meg, amelyben az egyesületük nem kíván részt venni.

A lemondás hírére újabb, éles hangú nyilatkozatháború kezdődött a Fidesz és a VII. kerület vezetése között. Előbbi az Index által is ismertetett, helyi zeneiskolával összefüggő konfliktus kipattanását egyértelműen a Niedermüller Péter (DK) által vezetett kerület politikájának tulajdonítja:

 Niedermüller Péter polgármester mintegy két hét alatt, titokban lefolytatott pályázattal, a zeneiskolát kiszorító eljárásával megmutatta, hogy mi az álbaloldali politizálás lényege és mire képesek, ha hatalmat kapnak. Az elmúlt közel másfél évben, az újonnan megválasztott DK-s önkormányzati vezetés botrányt botrányra halmozott, felforgatott mindent: a lakosságtól, a civil szervezetektől, a diákoktól és az idős erzsébetvárosi emberektől korábbi ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokat vontak meg, az önkormányzat kasszáját pedig kiürítették.

A VII. kerületi Fidesz közleményében sunyi módon kiírt pályázatot, utcai mocskot és ámokfutást emlegetve követeli, hogy vonják vissza az ingatlanra kiírt pályázatot.

A baloldali kerületvezetés szerint viszont a Fidesznek újra sikerült elérni, hogy otthontalanná váljanak a FreeSZFE diákjai.

A Fidesz az elmúlt hetekben intenzív politikai hangulatkeltést folytatott, amelyhez felhasználták a Molnár Antal Zeneiskolát és annak igazgatóját. A párt országgyűlési képviselője, Bajkai István a FreeSZFE Egyesületről nyilatkozott minősíthetetlen hangnemben, és azt terjesztette minden lehetséges fórumon, hogy az önkormányzat kisemmizi a zeneiskola diákjait, elvette a számukra kijelölt épületet.

Véleményük szerint a botránykampány elbizonytalanította a FreeSZFE Egyesületet, amely úgy döntött, hogy visszaadja a nyilvános pályázaton elnyert bérleti jogot.