Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Közép-Tiszán

2021.02.16. 13:38 Módosítva: 2021.02.16. 13:59

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el újabb négy árvízvédelmi szakaszon a Közép-Tiszán hétfőn, így már 504 kilométeren van nappali figyelőszolgálat – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Az újabb négy árvízvédelmi szakasz: a Lakitelek–Tószeg, Szolnok–Újszász, Csongrád–Nagyrév közötti, illetve a Tiszaföldvár–Pityókai.

Kapcsolódó

Újabb térséget áraszthat el az árvíz

A Tisza-tónál jár a tiszai árhullám, a Felső-Tiszán még több helyütt másodfokú a készültség. Áradnak a Körösök is.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint már valamennyi belvizes szakasz készültségben van hétfőtől. Másodfokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kiskörei és a jászberényi szakaszokon, míg elsőfokú a készültség a kunhegyesi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi és a cibakházi, a tiszakécskei, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon. A hétfő reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága 12 845 hektár, ennek zöme szántó és vetés.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) kedden arról számolt be, a Tiszán, a Krasznán, a Túron és a Szamoson tetőzött az árhullám, a folyókon lassú apadás kezdődött. A védekezési munkáknak köszönhetően az elmúlt napokhoz képest csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága.

Az előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 7-13 milliméter csapadék várható. Ez a mennyiség nem lassítja majd az árhullámok levonulását.