Nagy áttörés Pécsről: allergiaellenes orrspray lehet a koronavírus gyógyszere

2021.02.17. 14:53 Módosítva: 2021.02.17. 15:18

A hazai patikákban is kapható, allergia ellen alkalmazott orrspray összetevőjeként használt azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet – írja Facebook-bejegyzésében a Virológia Pécs.

Ez azt jelenti, hogy a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai is hozzájárultak egy új, koronavírus elleni gyógyszer fejlesztéséhez, ugyanis az URSAPHARM Arzneimittel és a CEBINA egy közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot mint potenciális terápiás szert a koronavírus elleni küzdelemben.

Ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai.

A Bécsi Egyetem kutatója, dr. Robert Konrat professzor egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a CEBINA GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre.

A laboratóriumi vizsgálatokat a Dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Nemzeti Virológiai Laboratóriumban (PTE SzKK) végezték.

Ennek eredménye, hogy az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövetmodellben is kimutattak a pécsi kutatók. 

Arról is írnak, hogy a héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a Covid–19-betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát. A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakológusok és a CEBINA a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték.

Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak,

az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a járvány visszaszorításában.