Debrecen az elvonások ellenére idén is fejlődik

2021.02.17. 17:02

Debrecen polgármestere szerint „erős, fejlődéscentrikus” a város idei költségvetési tervezete, amelynek mérlegfőösszege

162,58 milliárd forint, és ebből beruházásra 84,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Papp László (Fidesz-KDNP) szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a büdzsé egyensúlyban van, hitelfelvételt nem terveznek, a helyi adóbevételi tervük 17,33 milliárd forint. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a helyi iparűzési adó elvonása miatt hiányzó 3,7 milliárd forint bevételt kompenzálja az állam; erről a Megyei Jogú Városok Szövetsége egyeztet a kormányzattal.

A költségvetésben mindemellett 3 milliárd forint tartalékot is elkülönítettek

– jegyezte meg Papp László. Mivel a speciális jogrend miatt a közgyűlés nem ülésezik, a büdzsé tervezetét csütörtökön juttatja el a képviselőkhöz, és a velük való konzultáció után, az esetleges módosító indítványok ismertében a jövő héten dönt az elfogadásáról – jelezte a polgármester.

Kitért arra, hogy a 2015-ben elfogadott új fejlesztési program eredményeként számos új munkahely létesült Debrecenben, amiből jelentős iparűzési adóbevétel származott. Ezért is áll erős alapokon az idei költségvetés annak ellenére, hogy a város is megfizette a világjárvány árát: tavaly mintegy 5,5 milliárdos költségvetési kiigazításra kényszerültek.

Leszögezte ugyanakkor, az önkormányzatoknak szükségük van az iparűzési adóra, a bevétel a fejlődést jelentős mértékben erősíti.

A részleteket ismertetve Papp László jelezte: az idén a legtöbb beruházási forrást – 35,7 milliárd forintot – közlekedésfejlesztésre, illetve – 27 milliárdot – gazdaságfejlesztésre fordítják. Utóbbi beruházások a repülőtér melletti déli ipari övezetet, illetve a BMW autógyárnak is helyet biztosító északnyugati ipari parkot érintik.

Kulturális fejlesztésekre 21,85 milliárdot, intézményi fejlesztésekre 12,85 milliárdot, a zöld város program folytatására 3,71 milliárdot, jóléti fejlesztésekre pedig csaknem 3 milliárd forintot biztosít a büdzsé - sorolta a polgármester, megjegyezve, a költségvetés fejezeteinek részleteit a szakterületeket felügyelő alpolgármesterek tárják a nyilvánosság elé a következő napokban.