Petíciót indítottak, hogy visszakapják a kórházi szakrendelést Fehérgyarmaton

2021.02.17. 13:30

Online petíciót indítottak a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő megnyitásáért, amelyben arra kérik a vezetőséget, hogy az intézmény szakrendeléseit és betegellátó osztályait állítsák vissza a 2020. november 12-ét megelőző állapotba.

A petíciót két nap alatt csaknem ezren írták alá, illetve osztották meg. Köztük Földi István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alelnöke is, aki mint írja, elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy magukra hagyták a fehérgyarmatiakat és a környékbelieket.

Akiknek kocsijuk sincs, azok pedig kénytelenek egy egész napot utazással tölteni, mert az időpont, amit kapnak, nem igazodik semmilyen menetrendhez. Nagyon sok olyan esetről tudok, hogy egyszerűen nem vállalták ezt a tortúrát, hiába lenne szükségük kezelésre, és belegondolni is szörnyű, mi történhet egy akut betegség vagy baleset során, amikor a legközelebbi kórház helyett máshová kell szállítani a beteget

– nyilatkozta a politikus az Alfahírnek.

furdo01
Fotó: Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő / szszbmk.hu

A helyiek azért háborodtak fel, mert tavaly november óta néhány szakrendelés (csak sürgős esetben) kivételével a kórházban kizárólag koronavírusos betegeket látnak el. Így a fehérgyarmati, valamint a vásárosnaményi térségben gyermekgyógyászati, nőgyógyászati, sebészeti ellátások igénybevétele során a betegek más városokba,

akár 70-80 kilométeres távolságra kénytelenek elutazni a megfelelő ellátásért.

Közben több fórumon is az volt olvasható, hogy a kormány meg akarja szüntetni a kórház működését. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere kedden egy televízió interjúban azt mondta, hogy erről szó sincs: sem bezárni, sem leépíteni, sem pedig az ellátásokat megszüntetni nem akarják. Leszögezte, az a cél, hogy visszaálljon az egészségügyi ellátás a korábbi állapotra, amennyiben a járványhelyzet ezt újra lehetővé teszi. Emellett elmondta azt is, hogy orvosokat akarnak toborozni, mert szerinte az ellátások biztonsága veszélyben van, mert nincs elég belőlük.